Αισιόδοξος ο Ζάεφ, αλλά δεν επιβεβαιώνει συμφωνία ή όνομα

Αισιόδοξος πως εντός της ημέρας θα υπάρξει συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ εμφανίστηκε ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως ακόμα υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα και αρνούμενος να επιβεβαιώσει πως έχει επιλεγεί το όνομα «Βόρεια Μακεδονία».

«Έχω πει πως είμαι οπτιμιστής, όμως σήμερα έχουμε μια ακόμα σημαντική συζήτηση», είπε ο κ. Ζάεφ, όπως μεταδίδουν σκοπιανά μέσα ενημέρωσης. Εξέφρασε την ελπίδα πως στην σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα θα κλείσουν οι εκκρεμότητες.

Αρνήθηκε να επιβεβαιώσει πως έχει προκριθεί το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», λέγοντας πως κι άλλες προτάσεις του μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Νίμιτς βρίσκονται σταθερά στο τραπέζι.

Η επικοινωνία των δύο ηγετών αναμενόταν να γίνει το πρωί, όμως μετατέθηκε για τις απογευματινές μετά και από ανάμειξη του κ. Νίμιτς.

Στρεφόμενος στο εσωτερικό ακροατήριο, ο κ. Ζάεφ υπογράμμισε την σημασία του δημοψηφίσματος που σχεδιάζει η κυβέρνησή, και κάλεσε με νόημα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γκιόργκι Ιβάνοφ να μην αντιταχθεί σε στην λαϊκή βούληση εάν αυτή εγκρίνει τυχόν συμφωνία.

Ο Ιβάνοφ πρόσκειται στην εθνικιστική αντιπολίτευση και στον πρώην πρωθυπουργό Νίκολα Γκρουέφσκι και δεν έχει δεσμευθεί πως θα κυρώσει την συμφωνία.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΠΓΔΜ