Παυλόπουλος: Δεν πρόκειται να ανεχθούμε οιαδήποτε αμφισβήτηση των συνόρων

Με την επιθεώρηση του στόλου και της τριήρης «Ολυμπιάς» από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος», που διοργανώθηκαν από το Πολεμικό Ναυτικό. Ο ΠτΔ, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Φώτη Κουβέλη και σύσσωμη την στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων επιβιβάσθηκαν στην φρεγάτα «Σαλαμίς», στον όρμο του Φαλήρου, και απέπλευσαν για τον Σαρωνικό Κόλπο όπου βρισκόταν παραταγμένος ο στόλος για την επιθεώρηση. Κατά την διάρκεια της επιθεώρησης τα πληρώματα βρισκόντουσαν στα καταστρώματα των πλοίων από οπού απέτισαν τιμές στον ΠτΔ.

Ο ΠτΔ με δήλωση του έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία πως δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, ενώ υπογράμμισε πως δεν θα γίνει ανεκτή καμία αμφισβήτηση των συνόρων μας και την εθνικής κυριαρχίας μας.

Αναλυτικά η δήλωση του ΠτΔ:«Το Πολεμικό μας Ναυτικό επιβεβαιώνει, διαχρονικώς, το έμβλημά του, το οποίο συντίθεται από το ιστορικό απόφθεγμα του Περικλή, κατά την μαρτυρία του Θουκυδίδη: «Μέγα το της θαλάσσης κράτος». Με το απαράμιλλο φρόνημα και την υποδειγματική αποτελεσματικότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων εν γένει, το Πολεμικό μας Ναυτικό υπερασπίζεται, στο πλαίσιο της Εθνικής του αποστολής, τα θαλάσσια σύνορά μας και, συνακόλουθα, τα θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα σύνορα αυτά είναι σαφώς, αμετακλήτως και δίχως ίχνος «γκρίζας ζώνης» καθορισμένα από το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Την ίδια αποστολή θα φέρει σε πέρας το Πολεμικό μας Ναυτικό και για την υπεράσπιση της Ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, μετά τον καθορισμό της σύμφωνα με τις διατάξεις του Δικαίου της Θάλασσας. Το οποίο, όπως έχω τονίσει επανειλημμένως, κατά τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης είναι δεσμευτικό, με την μορφή γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, και για τα κράτη που δεν έχουν προσχωρήσει στην Συνθήκη του Montego Bay του 1982. Με την στάση του αυτή το Πολεμικό μας Ναυτικό διαμηνύει, προς κάθε κατεύθυνση, και ιδίως προς την φίλη και γείτονα Τουρκία, ότι θέλουμε το Αιγαίο θάλασσα Ειρήνης, που ενώνει τους Λαούς στον δρόμο της συνεργασίας και της δημιουργίας. Δεν πρόκειται να ανεχθούμε, όμως, οιαδήποτε αμφισβήτηση και, πολύ περισσότερο, οιαδήποτε προσβολή των συνόρων μας και της Εθνικής μας Κυριαρχίας. Και έχουμε αποδείξει, ως Λαός και ως Έθνος, ότι αυτό το κάνουμε πράξη κάθε φορά που το Εθνικό μας Χρέος το απαιτεί. »

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέβηκε στην γέφυρα της φρεγάτας «Σαλαμίς», όπου του δόθηκε από τον κυβερνήτη ο θυρεός του πλοίου και υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών, ενώ απευθύνθηκε, μέσω ασυρμάτου, στα πληρώματα του ελληνικού στόλου. «Σας εκφράζω τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη όλων μας, όλου του ελληνικού λαού γιατί αυτές τις ώρες υπερασπίζεστε την ιστορία μας, υπερασπίζεστε τα σύνορα μας, υπερασπίζεστε γενικότερα την κυριαρχία του ελληνικού λαού της πατρίδας μας. Να είναι η Παναγία κοντά σας και ο Άγιος Νικόλαος στους πλόες σας και κυρίως να σας δυναμώνουν στην εκτέλεση αυτής της ιερής αποστολής υπεράσπισης της πατρίδας, του λαού και του έθνους μας» δήλωσε μεταξύ άλλων ο ΠτΔ.

Στην συνέχεια ακολούθησε δεξίωση επί του Θ/Κ "Γ. ΑΒΕΡΩΦ '' , όπου παρευρέθηκαν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, των σωμάτων ασφαλείας, και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στην δεξίωση ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, δώρισε ως αναμνηστικό δώρο στον ΠτΔ άγαλμα ναύτη, το οποίο δημιουργήθηκε στο χυτήριο του Πολεμικού Ναυτικού στην Κρήτη, από οβίδες που είχαν χρησιμοποιηθεί σε ασκήσεις.

Πηγή: skai.gr