Νέα ονόματα ρίχνουν στο τραπέζι οι αλβανοί σύμμαχοι του Ζάεφ

Νέες, εναλλακτικές προτάσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ ρίχνει στο τραπέζι το αλβανικό κόμμα DUI, κυβερνητικός εταίρος του πρωθυπουργού Ζάεφ, καθώς συνεχίζονται οι έντονες ζυμώσεις στα Σκόπια ώστε να ξεπεραστούν τα εσωτερικά εμπόδια για την επίτευξη συμφωνίας.

Ο βουλευτής του DUI Αρτάν Γκρούμπι, στενός συνεργάτης του αρχηγού της παράταξης Αλί Αχμέτι, δήλωσε ότι πέραν των προτάσεων του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς εξετάζονται και τα ονόματα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Κρούσεβο», «Δημοκρατία της Μοντέρνας Μακεδονίας» και Δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Μακεδονίας».

Το Κρούσεβο είναι πόλη της ΠΓΔΜ που συνδέεται με την εξέγερση του Ίλιντεν και στη συνέχεια πολιορκήθηκε από τους Οθωμανούς. Πριν δύο εβδομάδες η Αθήνα απέρριψε, τελικά, την πρόταση του κ. Ζάεφ για «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν».

Ο πρωθυπουργός Ζάεφ από την πλευρά του δεν επιβεβαίωσε τα τρία επιπλέον ονόματα που ανέφερε ο κ. Γκρούμπι, σημειώνοντας όμως ότι μέσα στις επόμενες ημέρες κατά πάσα πιθανότητα θα επικοινωνήσει με τον ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα – μετά από ημέρες καθυστερήσεων και αναβολών.

Ο κ. Ζάεφ απέφυγε πάντως να αναφερθεί εκτενώς και στην χθεσινή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ότι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης υπάρχουν πλέον τρία ονόματα: τα «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας», «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας».

Ο σκοπιανός πρωθυπουργός εξέφρασε αισιοδοξία για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας, όμως ξεκαθάρισε πως χρειάζεται προσοχή και όχι βιασύνη ώστε να υπάρξουν οι βέλτιστες δυνατές προϋποθέσεις.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΠΓΔΜ