ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Κοτζιάς: Η ΝΔ είχε δεχτεί όνομα Μακεδονία - Σκόπια χωρίς erga omnes

Την ελπίδα πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα «πάρει μπρος» εν νέου η διαπραγμάτευση, που έχει «βαλτώσει» το τελευταίο πενθήμερο, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, εξαπολύοντας παράλληλα δριμύτατη επίθεση στην Νέα Δημοκρατία.

 
Οι διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό δεν έχουν «ναυαγήσει», παρά τις καθυστερήσεις, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, εμφανιζόμενος αισιόδοξος πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει εκ νέου πρόοδος. Εξαπέλυσε επίσης βαρύ «κατηγορώ» εναντίον της Νέας Δημοκρατίας για μεγάλες παραχωρήσεις και υποκρισία.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε πως οι καθυστερήσεις των τελευταίων ημερών οφείλονται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων αντελήφθη τις πολιτικές δυσκολίες που συνοδεύουν την σχεδιαζόμενη συμφωνία και «αναστοχάστηκε», όμως υπάρχει βούληση για λύση.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι τίποτα δεν είναι βέβαιο και έως ότου να υπάρξει συνολική συμφωνία τίποτα δεν έχει «κλειδώσει».

Ο κ. Κοτζιάς απέφυγε να αποκαλύψει το επικρατέστερο όνομα, όμως ξεκαθάρισε πως οι προτάσεις που έχουν προκριθεί στην τελική φάση των διαβουλεύσεων είναι το «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας», το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και το «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας».

Ειδικά για το τελευταίο διευκρίνισε πως ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν είναι μόνον χρονικός αλλά και γεωγραφικός προσδιορισμός.

Τόνισε δε ότι το ονοματολογικό είναι προτιμότερο να επιλυθεί στην τρέχουσα φάση, κι όχι σε βάθος χρόνου. Κατ΄αυτόν τον τρόπο θα «ξεκλειδώσει» η σχέση με την γειτονική χώρα και θα δρομολογηθεί η ανάπτυξη των δυτικών Βαλκανίων προς όφελος της Ελλάδας, είπε.

Το δημοψήφισμα μπορεί να λύσει την συνταγματική αναθεώρηση

Εάν τελικά υπάρξει συμφωνία η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι η υπερψήφιση συνταγματικής αναθεώρησης από την Βουλή των Σκοπίων, όπου απαιτείται υπερπλειοψηφία δύο τρίτων. Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε πάντως ότι αυτό το εμπόδιο μπορεί να ξεπεραστεί εάν ο σκοπιανός λαός επικυρώσει την συμφωνία στο δημοψήφισμα που σχεδιάζει η κυβέρνηση Ζάεφ.

Τόνισε ότι ο εθνικιστής πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ και οι βουλευτές της εθνικιστικής αντιπολίτευσης θα οφείλουν να λάβουν υπόψη τους την λαϊκή θέληση, ενώ διατύπωσε την ελπίδα πως δεν θα υπάρξει κάποια «συνταγματική εκτροπή».

Εκτίμησε πως τυχόν συμφωνία κατά πάσα πιθανότητα θα έλθει στην ελληνική Βουλή μετά το δημοψήφισμα στην FYROM, άρα μάλλον το φθινόπωρο. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να αναζητά ψήφους για την κύρωση της συμφωνίας, μίλησε με καλά λόγια για το ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι, ενώ προσέθεσε πως οι δημοσκοπήσεις πλέον καταδεικνύουν στροφή της κοινής γνώμης υπέρ του να επιτευχθεί συμφωνία.

Η ΝΔ είχε δεχτεί «Μακεδονία - Σκόπια»

Ο κ. Κοτζιάς εξαπέλυσε σκληρότατη επίθεση στην Νέα Δημοκρατία και ειδικά στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, λέγοντας πως το 2006 η Αθήνα είχε αποδεχτεί την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια» και μάλιστα χωρίς erga omnes, δηλαδή με διατήρηση του ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας.

Τόνισε πως δεν θα ανεχτεί προσωπικές επιθέσεις από δήθεν «Μακεδονομάχους» και εάν χρειαστεί θα αποκαλύψει στην Βουλή έγγραφα που θα εκθέτουν την αξιωματική αντιπολίτευση.

Κάλεσε την ΝΔ να αποκαλύψει τις προτάσεις που είχε καταθέσει στις περιόδους διακυβέρνησής της. «Αν έχει τα κότσια» ας δημοσιοποιήσει τα ονόματα, είπε, συμπληρώνοντας με νόημα ότι πρακτικά τηρούνται σε όλες τις διαπραγματεύσεις.

«Συνιστώ να μην προκληθώ [...] Να [μην] παρουσιάζονται σαν να μην έχουν παρελθόν και να μην έχουν διαπραγματευτεί», είπε αιχμηρά ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Υποστήριξε πως η πρόταση για το «Μακεδονία Σκόπια» τέθηκε επί τάπητος από το 1996 και σε κάποιο σημείο απορρίφθηκε από τα Σκόπια.

Μυστική διπλωματία στον ΟΗΕ;

Ισχυρίστηκε δε πως προηγούμενη κυβέρνηση είχε καλέσει κρυφά τον ΟΗΕ να δώσει μονομερώς λύση στο ονοματολογικό μέσω ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, αν και απέφυγε να προβεί σε περαιτέρω δηλώσεις. Είπε πως τα σχετικά έγγραφα βρίσκονται στα αρχεία των Ηνωμένων Εθνών.

Από την άλλη, διέψευσε κατηγορηματικά δηλώσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι υπάρχει ρήγμα ανάμεσα στο ΥΠΕΞ και το Μέγαρο Μαξίμου λόγω αποκλινουσών στρατηγικών.

Η ΝΔ, κατήγγειλε ο κ. Κοτζιάς, έχει αποφασίσει να αποκλίνει από την παράδοση της καραμανλικής περιόδου και πλέον ακολουθεί το πιο ακραίο δεξιό τμήμα στους κόλπους της, ασκώντας κριτική με γνώμονα τους εσωκομματικούς συσχετισμούς κι όχι το καλό της χώρας.

Ο Μπαμπινιώτης δεν ξέρει τι λέει

Στο μέτωπο της γλώσσας, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την θέση της κυβέρνησης ότι η ΝΔ είχε αποδεχτεί την ύπαρξη «μακεδονικής» γλώσσας από το 1977, ενώ απάντησε στην κριτική του καθηγητή Μπαμπινιώτη κατηγορώντας τον ότι δεν έχει ιδέα για το πώς λειτουργούν τα Ηνωμένα Έθνη.

Όπως είπε, η τότε κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή δεν εξέφρασε ενστάσεις στην συνέλευση του ΟΗΕ για τις γλώσσες με συνέπεια να ενταχθεί στα πινάκια του Οργανισμού η «μακεδονική» γλώσσα, την οποία η ΠΓΔΜ υιοθέτησε ως διάδοχο κράτος της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Κατήγγειλε πως η Αθήνα έθεσε το θέμα για πρώτη φορά το 2010 επί Γιώργου Παπανδρέου, δηλαδή με καθυστέρηση τριών και πλέον δεκαετιών, όμως έλαβε απάντηση από τον ΟΗΕ ότι το εν λόγω ζήτημα έχει ήδη διευθετηθεί.

Ο κ. Μπαμπινιώτης «ας μην μπλέκει σε χωράφια που δεν καταλαβαίνει», είπε.

Η Εκκλησία να ασχολείται με τα του οίκου της

Ο κ. Κοτζιάς σχολίασε σκωπτικά την στάση που έχει τηρήσει έως τώρα η Εκκλησία της Ελλάδος, χρησιμοποιώντας χαρακτηριστικά το γνωμικό «τα του Καίσαρος Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ».

Είπε πως δεν είναι αρμοδιότητα της Εκκλησίας η επιλογή του ονόματος, αλλά της Βουλής, και συμπλήρωσε με νόημα ότι δεν είναι δυνατόν ο κλήρος να παρεμβαίνει σε πολιτικά ζητήματα αλλά να ενοχλείται εάν υπάρξουν κυβερνητικές παρεμβάσεις σε εκκλησιαστικά θέματα.

Κατηγόρησε μάλιστα την Ιερά Σύνοδο ότι χρησιμοποίησε ως πάτημα την αντιπαράθεση για το όνομα της σχισματικής Εκκλησίας της FYROM, ενώ γνώριζε πως επί έναν χρόνο – όπως είπε – εκτυλίσσονται διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Σκοπιανούς και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, που έχει άλλωστε την εξουσία για την επίλυση αυτού του χάσματος.

 
Ένωση Κεντρώων: Ακόμα και αν κυρωθεί η συμφωνία ο λαός θα την ακυρώσει
Για το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία η Ένωση Κεντρώων καλεί όλους τους φίλους και τα μέλη της Ένωσης...
19.01.2019, 16:57
Μητσοτάκης: Θα βρεθούμε απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών
"Θα βρεθούμε απέναντι στη συμφωνία. Είναι μια κακή συμφωνία και αυτό το μήνυμα έχει ιδιαίτερη αξία στην...
19.01.2019, 14:43
Τη Δευτέρα στην αρμόδια Επιτροπή η συμφωνία - Ποιος υπουργός δεν υπογράφει
Τη Δευτέρα το απόγευμα ξεκινάει η συζήτησή της στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας - Έως το τέλος της...
19.01.2019, 14:15
Νέα επίθεση Καμμένου στον Κοτζιά παρά τη μήνυση: ΔΙΑ-ΠΡΑΤΤΩ…
«ΔΙΑ-ΠΡΑΤΤΩ :ρήμα το συναντάμε συχνά σε εκφράσεις όπως «διαπράττει προδοσία»
19.01.2019, 13:46
Τσίπρας: Πατριωτικό καθήκον η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών
Αναφερόμενος στη συμφωνία, ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για «ιστορικό βήμα για τις δύο χώρες», κατηγορώντας τον...
19.01.2019, 13:35
Kατατέθηκε στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών - Δείτε τα έγγραφα
Η Διάσκεψη των Προέδρων τη Δευτέρα θα αποφασίσει το χρονοδιάγραμμα επεξεργασίας από την αρμόδια Επιτροπή και...
19.01.2019, 12:30
Kοτζιάς κατά Καμμένου στη Δικαιοσύνη για ΕΙΣ-ΠΡΑΤΤΩ: Είναι εθνικός ψεύτης
«Με την προσφυγή θα καταφανεί ότι ο εν λόγο κύριος είναι ο ‘’Εθνικός ψεύτης’’ και ένας κοινός συκοφάντης»
19.01.2019, 12:25
Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης Αμυρά από το Ποτάμι
Αμυράς: "Θα το δούμε το μέλλον του Ποταμιού, και το δικό μου, θα καθοριστεί πριν τις εκλογές, πολύ πριν" -...
19.01.2019, 11:25
ΠΓΔΜ: Καθαρό βήμα προόδου για τη συμφωνία η ψήφος εμπιστοσύνης στον Τσίπρα
«Για εμάς αυτό αποτελεί περαιτέρω ενθάρρυνση ότι η συμφωνία θα επικυρωθεί πολύ σύντομα και ότι η Ελληνική...
19.01.2019, 09:17
Τόσκας: Ρεαλισμός με ψήφιση της συμφωνίας – Δύσκολη η συνεργασία με Καμμένο
Στο θέμα της αστυνομικής καταστολής, ο τέως υπουργός Προστασίας του Πολίτη ξεκαθαρίζει ότι «απαιτείται η...
19.01.2019, 09:01

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.