Τι μπλόκαρε τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, σύμφωνα με το Μαξίμου

Απομακρύνεται η πιθανότητα συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η πηγή σημείωσε ότι η σκοπιανή κυβέρνηση δεν φαίνεται να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στα όσα συμφωνήθηκαν στις αρχές της εβδομάδας στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το πού έγκειται το χάσμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Σκοπιανοί ζητήσαν να γίνει νέα συνάντηση σε επιπεδο ΥΠΕΞ αλλά και τεχνικών κλιμακίων, κάτι που δεν αποδέχθηκε η ελληνική πλευρά.

Διευκρίνισε ότι, υπό αυτό το πρίσμα, πιθανότατα απομακρύνεται και το ενδεχόμενο να υπάρξει εντός της Παρασκευής τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο πρωθυπουργών, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, απαντώντας σε ερώτηση για τις εξελίξεις στο θέμα της πΓΔΜ, αμέσως μετά την τελετή τής ορκωμοσίας των νέων σμηνιτών στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης στην Τρίπολη, σημείωσε ότι "θα αποτελούσε αδικαιολόγητη σπουδή να σπεύσει κάποιος να προκρίνει το τέλος αυτής της συζήτησης και της διαπραγμάτευσης".

Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε ότι «η χώρα μας θέλει να υπάρξει λύση και αυτά τα οποία έχει θέσει ως αναγκαίες προϋποθέσεις κατοχυρώνουν το καλό αποτέλεσμα, εφόσον γίνουν αποδεκτά και από τη γειτονική χώρα».

Στον χαιρετισμό του, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, μεταξύ άλλων, επισήμανε:

«Η Ελλάδα, σε ένα περιβάλλον ρευστότητας και ανασφάλειας, αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Εργαζόμαστε συστηματικά, ώστε να εδραιώσουμε στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης, αλληλοκατανόησης, συνεργασίας και ειρήνης. Δεν διεκδικούμε από κανέναν τίποτα, πέρα από αυτά που μας ανήκουν. Αλλά δεν επιτρέπουμε και στον οποιονδήποτε να αμφισβητεί τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως αυτά με σαφήνεια καταγράφονται από τις διεθνείς δυνθήκες και συνολικότερα από το διεθνές δίκαιο».

Επίσης, κατέστησε σαφές ότι διαθέτουμε ικανή και απόλυτα συντεταγμένη στο καθήκον αποτρεπτική δύναμη για την προάσπιση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.

Το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέει τις τελευταίες ώρες πως ο κ. Ζάεφ αντιμετωπίζει πιέσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, με συνέπεια να αυξάνονται οι δυσκολίες για την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο κορυφής.

Την Τετάρτη ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόρκι Ιβάνοφ, δήλωσε πως είναι αντίθετος στην χρήση του νέου ονόματος έναντι όλων – erga omnes δηλαδή, που είναι ένα από τα πάγια αιτήματα της Αθήνας.

Ο κ. Ιβάνοφ είναι πολιτικός σύμμαχος του προηγούμενου πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρουέφσκι, και συνδέεται με την εθνικιστική αντιπολίτευση, η οποία σχεδιάζει αντικυβερνητικό συλλαλητήριο με αιχμή το ονοματολογικό αύριο Σάββατο.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες
, τα επικρατέστερα ονόματα που βρίσκονται προς συζήτηση είναι το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και το «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας», αν και ο κ. Ζάεφ έχει πει επανειλημμένα πως δεν υπάρχει ακόμα οριστική συμφωνία.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΠΓΔΜ