Μακεδονικό με κυβέρνηση αλά καρτ και μυστικές συμφωνίες

Δύο πρωθυπουργοί, Τσίπρας- Ζάεβ. Δύο υπουργοί εξωτερικών Κοτζιάς – Ντιμιτρόφ,ο πρόεδρος των Σκοπίων και η εκκλησίας της Μακεδονίας, όπως ονομάζεται, συνθέτουν τα συστατικά της μακεδονικής σαλάτας του τελευταίου 24ωαρου, καθώς εξελίσσεται η διαπραγμάτευσης ερήμιν πάντως όσον αφορά την Ελλάδα, της πολιτικής τάξης, της αξιωματικής αλλά και της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Κάπως σχετική θα πρέπει να είναι η κατάσταση και στα Σκόπια. Εκεί ο κ. Ιβάνοφ, ο πρόεδρος των Σκοπίων , ο οποίος δεν έχει την ίδια πολιτική αντίληψη με τον πρωθυπουργό κ. Ζάεβ, φαίνεται να βάζει φρένο αναφορικώς με αποδοχή ονομασίας erga omnes, για όλες τις χρήσεις δηλαδή εντός και εκτός της χώρας.

Αναφορικά με την Ελλάδα, έχουμε μπροστά μας μια κυβέρνηση, η οποία κάνεις τις διαπραγματεύσεις με τον υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος ανακοινώνει περιχαρής, ότι έχει καταλήξει με τον ομόλογο του και το θέμα πλέον βρίσκεται στα χέρια των δύο πρωθυπουργών.

Περιμένουμε λοιπόν να ανακοινωθεί αυτή η περίφημη συνάντηση στις Πρέσπες, όπου Τσίπρας και Ζάεβ θα καταλήξουν στην ονομασία, σε μια συμφωνία, την οποία δεν γνωρίζει κανένας στην Ελλάδα.

Μια πολύ πρόχειρη ενημέρωση επί της ονομασίας της Μακεδονίας του Ίλιντεν, ήταν η τελευταία φορά που ο πρωθυπουργός μίλησε με τους πολιτικούς αρχηγούς. Άρα λοιπόν περπατούμε στο σκοτάδι με την κυβέρνηση η οποία έχει μπροστά της δύο δεδομένα . Πρώτα από όλα την εκπεφρασμένη θέληση των ισχυρών δυνάμεων της Δύσης ΗΠΑ και Γερμανία που θέλουν να περιορίσουν την διείσδυσης της Ρωσίας και της Τουρκίας στα Δυτικά Βαλκάνια και ειδικότερα στα Σκόπια. Η ανάσχεση που θα επιχειρηθεί θα περάσει μέσα από την Ελλάδα, η οποία θα δώσει την έγκριση της , έτσι ώστε να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ.

Αυτή η συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, θα γίνει αρχές Ιουλίου. Θα προηγηθεί η σύνοδος κορυφής της ΕΕ. Υποτίθεται ότι θα έπρεπε αυτά να συζητηθούν έτσι ώστε να έρθει μια συμφωνία και αφού έχει γίνει και το δημοψήφισμα στα Σκόπια και αφού περάσει η συμφωνία και από την έγκριση του σκοπιανού κοινοβουλίου, να έρθει ως συμφωνία και στην Ελλάδα, προκειμένου να συζητηθεί και στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θέλει να κερδίσει χρόνο με δεδομένη την αντίδραση του κυβερνητικού εταίρου του κ. Καμμένου στη χρήση του ονόματος Μακεδονία. Δεν θα την πείραζε να φτάσει ως τα μέσα Οκτωβρίου έτσι ώστε ο κ. Τσίπρας να αποφασίσει τι θα κάνει με το ζήτημα των εκλογών. Γιατί αν έρθει μια κανονική συμφωνία στο κοινοβούλιο θα πρέπει να πάρει θέση ο κ. Καμμένος, άρα δεν μπορεί να σταθεί η κυβέρνηση, η οποία δεν μπορεί να είναι κυβέρνηση αλά καρτ. Κάτι που υπαινίσσονται και βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή αυτή η συμφωνία θα περάσει μέσα από την απόφαση του κοινοβουλίου. Δηλαδή όταν έχουμε οικονομικά θέματα τότε συγκροτείται κυβέρνηση και ο κ. Καμμένος στηρίζει τον κ. Τσίπρα, στην υπόθεση όμως των Σκοπίων, ο υπουργός Άμυνας κοιτάζει κάπου αλλού, για να έχει να πει κάτι στην κοινή γνώμη, αφού έχει δηλώσει μακεδονομάχος και η κυβέρνηση καταφεύγει στο εφεύρημα του κοινοβουλίου, προκειμένου να έχει έγκριση σε μια συμφωνία την οποία μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε. Και αυτό είναι ένα ακανθώδες ζήτημα, σε όλη αυτήν την εξέλιξη.

Κλείνουμε με την εκκλησία της Μακεδονίας, μια αποσχιστική εκκλησία, η οποία δεν αναγνωρίζεται ούτε καν από το Πατριαρχείο της Σερβίας, έκανε αίτηση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο να αναγνωριστεί από εκεί. Οι εκκλησιαστικοί χρόνοι όμως είναι διαφορετικοί δεν συνάδουν με τον πολιτικό χρόνο. Εκεί υπάρχουν Σύνοδοι, υπάρχουν άλλες διαδικασίες. Σε κάθε περίπτωση, προτού μιλήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αντέδρασε το πολιτικό σκηνικό στα Σκόπια και υποχρεώθηκε ο κ.Ζάεβ να πει ότι δεν θα αλλάξει όνομα η σχισματική εκκλησία της Μακεδονίας, αλλά θα θέλαμε να υπαχθεί εκ νέου μέσω της Αρχιεπισκοπής Αχρίδας, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τα πράγματα μπερδεύτηκαν περαιτέρω.

Μια υπόθεση η οποία, η επίλυση της σέρνεται εδώ και 25 χρόνια, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να επιλυθεί μέσα σε 1-2 μήνες όσο και αν το επιθυμούν οι δύο πλευρές. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι θα πάμε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου η Ελλάδα θα πει ένα πρώτο «ναι» ως προς την ένταξη της χώρας στη συμμαχία υπό την προϋπόθεση ότι στη συνέχεια και ως το τέλος του φθινοπώρου τα Σκόπια να ανταποκριθούν με το δημοψηφίσματος και την απόφαση του κοινοβουλίου τους, ώστε να έρθει κάποια στιγμή και η πρόταση στο ελληνικό κοινοβούλιο. Μέχρι τότε και ενδεχομένως με αφορμή την απόφαση αν υπάρχει των Σκοπίων, εδώ να προκηρυχθούν εκλογές.

Πηγή: Άρης Πορτοσάλτε