Χατζηδάκης: Η ΝΔ ούτε κινητοποιεί ούτε εμποδίζει συλλαλητήρια για την ΠΓΔΜ

Οι πολίτες είναι ελεύθεροι να κατέβουν στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό που προγραμματίζονται σε πολλές πόλεις για τις 6 Ιουνίου, η Νέα Δημοκρατία ούτε κινητοποιεί, ούτε εμποδίζει, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Κωστής Χατζηδάκης.

Σημείωσε πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει προκαλέσει τις κινητοποιήσεις για το Σκοπιανό με τους χειρισμούς του, προσθέτοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας υφίσταται σήμερα τις συνέπειες για τους ελιγμούς που επιχείρησε με στόχο να διχάσει την Νέα Δημοκρατία.

Όσον αφορά την πορεία της διαπραγμάτευσης με την ΠΓΔΜ, ο κ. Χατζηδάκης εκτίμησε ότι με βάση την έως τώρα ενημέρωση «δεν πάμε για ικανοποιητική συμφωνία», συμπληρώνοντας ότι δεν είναι καν σαφές εάν οδεύουμε προς κάποια σύγκλιση με τα Σκόπια για το ονοματολογικό.

Διευκρίνισε πάντως ότι η οριστική στάση της ΝΔ θα διαμορφωθεί αφότου εξεταστεί η όποια πρόταση καταθέσει η κυβέρνηση στην Βουλή.

Ο κ. Χατζηδάκης κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό ότι αποδέχτηκε την πρόταση των Σκοπίων για «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν», την οποία και έθεσε στους πολιτικούς αρχηγούς, παρά το γεγονός ότι – όπως είπε – αποτελεί ξεκάθαρη έκφανση αλυτρωτισμού.

Οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΝΔ ήλθαν δύο ημέρες μετά την ολοκλήρωση των διήμερων συζητήσεων μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον σκοπιανό ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη, οι οποίες δεν απέφεραν συμφωνία.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες, με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν μέχρι την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 28 Ιουνίου, και με δεδομένο ότι στη συνέχεια οι δύο χώρες θα αρχίσουν να οδεύουν προς εκλογικό κύκλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε ξανά στο τραπέζι το όνομα «Άνω Μακεδονία» το οποίο όμως απορρίφθηκε από τον κ. Ντιμιτρόφ.

Στη συνέχεια ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς πρότεινε εκ νέου το «Βόρεια Μακεδονία» ως συμβιβαστική λύση.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΠΓΔΜ