Νίμιτς: Χωρίς συμφωνία στο όνομα, στις Βρυξέλλες συνεχίζονται οι συζητήσεις

Χωρίς οριστική συμφωνία για το όνομα της ΠΓΔΜ αλλά με απόφαση να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκε ο σχεδόν διήμερος κύκλος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στον Νίκο Κοτζιά και τον σκοπιανό ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη.

«Ακόμα δεν έχουμε οριστική λύση» για το όνομα, είπε ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, που συμμετείχε στις διαβουλεύσεις. «Οι δύο υπουργοί μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες και θα συνεχίσουν τον διάλογο εκεί».

Ο κ. Νίμιτς επισήμανε πως στις διαβουλεύσεις στη Νέα Υόρκη οι δύο πλευρές επέδειξαν εργατικότητα και βούληση να επιλύσουν τις εκκρεμότητες. Σημείωσε πως τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης είναι καλά προσδιορισμένα και έχουν γίνει πιο συγκεκριμένα.

Οι συζητήσεις στη Νέα Υόρκη έλαβαν χώρα στον απόηχο των αποστάσεων που έλαβε η Αθήνα από την πρόταση των Σκοπίων για «Μακεδονία της Δημοκρατίας του Ίλιντεν». Η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές πως θέλει επιστροφή της διαπραγμάτευσης στις προτάσεις για το όνομα που είχε καταθέσει πριν τρεις μήνες ο κ. Νίμιτς, με εξαίρεση το «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)», την οποία απορρίπτει κατηγορηματικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Νέα Υόρκη ο κ. Κοτζιάς έθεσε ξανά στο τραπέζι το «Άνω Μακεδονία» (Gorna Makedonija), όμως ο κ. Ντιμιτρόφ απάντησε αρνητικά, και τότε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ πρότεινε εκ νέου το «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija) ως συμβιβαστική λύση.

Στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Νίμιτς δεν ανέφερε εάν έθεσε στο τραπέζι κάποιο νέο όνομα και γενικότερα απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένες προτάσεις για το ονοματολογικό.

«Οι συζητήσεις έχουν εντατικοποιηθεί σημαντικά», προσέθεσε ο βετεράνος διπλωμάτης. «Αμφότερες οι πλευρές αναγνωρίζουν την σημασία του να καταλήξουν σε συμφωνία».

Ο κ. Κοτζιάς θα αναχωρήσει σε λίγες ώρες για την βελγική πρωτεύουσα ώστε να λάβει μέρος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι σαφές ποιο είναι το πρόγραμμα επαφών του με τον κ. Ντιμιτρόφ.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΠΓΔΜ