Συνεχίζονται την Παρασκευή οι συνομιλίες Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη

Ολοκληρώθηκε για σήμερα ο κύκλος συνομιλιών Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στην Νέα Υόρκη.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν κανονικά στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στις 9:30 το πρωί της Παρασκευής σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό.

Η συνάντηση έγινε στον απόηχο των αποστάσεων που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση από την πρόταση της FYROM για ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν», στην οποία ωστόσο φαίνεται να επιμένει η γειτονική χώρα.

Οι δύο πλευρές, Αθήνα και Σκόπια, ξαναέπιασαν το νήμα της διαπραγμάτευσης, ενώ παράλληλα με τους υπουργούς Εξωτερικών, συνεδρίασαν και οι τεχνικές ομάδες, όπως είχε συμβεί κατά τις πρόσφατες συναντήσεις Κοτζιά-Ντιμιτρόφ σε Βιέννη και Σούνιο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, που έκανε ο Έλληνας υπουργός στους δημοσιογράφους, η Ελλάδα προσέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου επιθυμώντας έμπρακτα την επίτευξη λύσης. Αναμένοντας την εξέλιξη των συνομιλιών, ο κ. Κοτζιάς είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις να διαρκέσουν μόνο μια μέρα και όχι δύο όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Την Τετάρτη ο κ. Κοτζιάς κατέστησε σαφές πως ο κ. Νίμιτς δεν αναμένεται να καταθέσει κάποια καινούργια πρόταση, αλλά θα προσφέρει την «σοφία» του ώστε να υπάρξει πρόοδος στην διαπραγμάτευση.

Ερωτηθείς για την αισιοδοξία της ΠΓΔΜ ότι είμαστε στο τέλος του δρόμου για το ονοματολογικό, ο κ. Κοτζιάς είπε πως η σκοπιανή πλευρά δεν έχει παρά να το δείξει αυτό στη συνάντηση με τον κ. Νίμιτς.

«Έχω τη θέληση να βρω λύση. Και πρέπει να έχει και η άλλη πλευρά τον πραγματισμό και το ρεαλισμό να βρει λύση. Λύσεις είναι οι λύσεις συμβιβασμού», είπε.

Από τα ονόματα που έχουν ακουστεί κατά καιρούς έχουν ήδη απορριφθεί από την ελληνική πλευρά το όνομα «Republika Makedonija (Skopje)» -«Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)» ενώ «κάηκε» μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης σε Αθήνα και Σκόπια το «Μακεδονία του Ίλιντεν».

Στο τραπέζι της κρίσιμης τριμερούς «έπεσαν» τα ονόματα που έχει προτείνει ο κ. Νίμιτς:

Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)

Η πλευρά των Σκοπίων φέρεται να απορρίπτει το Vardaska. Ετσι πιο πιθανά φαντάζουν πλέον το «NovaMakedonija» και το «GornaMakedonija» ενώ παραμένει και το Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία).


Πηγή: skai.gr