Σε εξέλιξη η συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη

Σε εξέλιξη είναι, στην Νέα Υόρκη, η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ, παρουσία του διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς.

Παράλληλα με την συνάντηση των δύο υπουργών βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, οι οποίες αφορούν το νομοτεχνικό περιεχόμενο του κειμένου προτάσεων που έχει καταρτιστεί.

Η συνάντηση έρχεται στον απόηχο των αποστάσεων που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση από την πρόταση της FYROM για ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν», στην οποία ωστόσο φαίνεται να επιμένει η γειτονική χώρα.

Το ερώτημα είναι εάν στην σημερινή συνάντηση η διαπραγμάτευση θα επιστρέψει στα πέντε ονόματα που είχε προτείνει πριν τρεις μήνες ο κ. Νίμιτς ή εάν θα πέσει στο τραπέζι κάποιο νέο πιθανό όνομα.

Χθες Τετάρτη ο κ. Κοτζιάς κατέστησε σαφές πως ο κ. Νίμιτς δεν αναμένεται να καταθέσει κάποια καινούργια πρόταση, αλλά θα προσφέρει την «σοφία» του ώστε να υπάρξει πρόοδος στην διαπραγμάτευση.

Ερωτηθείς για την αισιοδοξία της ΠΓΔΜ ότι είμαστε στο τέλος του δρόμου για το ονοματολογικό, ο κ. Κοτζιάς είπε πως η σκοπιανή πλευρά δεν έχει παρά να το δείξει αυτό στη συνάντηση με τον κ. Νίμιτς.

«Έχω τη θέληση να βρω λύση. Και πρέπει να έχει και η άλλη πλευρά τον πραγματισμό και το ρεαλισμό να βρει λύση. Λύσεις είναι οι λύσεις συμβιβασμού», είπε.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΠΓΔΜ