Τσίπρας:Το σχέδιο για την επόμενη μέρα προφανώς περιλαμβάνει τα συμφωνημένα

Το «ολιστικό σχέδιο» για την επόμενη μέρα της εξόδου από το μνημόνιο παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι «προφανώς περιλαμβάνει τους συμφωνημένους στόχους».

Το πλαίσιο της επόμενης περιόδου, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, προφανώς προβλέπει τους συμφωνημένους ήδη στόχους της επόμενης τετραετίας, τόσο στο επίπεδο των πλεονασμάτων όσο και σε αυτό της ανάπτυξης. «Υπεραποδίδουμε των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 2014» σημείωσε. 

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι στο επίμαχο αναπτυξιακό σχέδιο θα περιλαμβάνεται και η ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας που θα ενισχύσει την προσπάθεια της ανάκαμψης.

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Τσίπρα, η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης είναι ένα ακόμα καθοριστικό βήμα «προς το στόχο προς την οριστική έξοδο από τη μνημονιακή περίοδο». «Το κομβικότερο ζήτημα σήμερα, είναι ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα» είπε.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι κρίσιμη παράμετρος αποτελεί το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους, που, όπως είπε, θα συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας η οποία έχει διαφανεί.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, στο αναπτυξιακό σχέδιο παρουσιάζονται τα δεδομένα για κάθε κλάδο καθώς και οι προοπτικές του, με τρόπο αναλυτικό. Και με συγκεκριμένη αναφορά στα βήματα για την ανάπτυξη του καθώς και τους μετρήσιμους στόχους για τον καθένα ξεχωριστά. Κεντρικός στόχος, είπε, η αύξηση των εξαγωγών.

«Στο σχέδιο γίνεται ρητή αναφορά στους τομείς όπου εντοπίζονται δυνατότητες σημαντικής ανάπτυξης και αναβάθμισης της χώρας στο διεθνή οικονομικό ανταγωνισμό: Μεταποίηση, βιομηχανία, αγροδιατροφή, τουρισμός, ναυτιλία, φάρμακο, logistics, καινοτομία, start-ups, υποδομές, ενέργεια» είπε ο κ. Τσίπρας. Παράλληλά, ανέφερε ότι στο πρώτο σκέλος του σχεδίου βρίσκονται τομές στο επίπεδο της νομοθεσίας για τις επιχειρήσεις. Από τον Αναπτυξιακό Νόμο, τη μέριμνα για τη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων &πρωτοβουλίες που κινούνται στον άξονα: Απλοποίηση–Διαφάνεια–Αποτελεσματικότητα–Επιτάχυνση Διαδικασιών. 

«Θέτουμε εθνικούς και κοινωνικούς στόχους για την επομένη μέρα... Η Ελλάδα είναι κανονική χώρα, οφείλει να έχει πλάνο για το πού θέλει να βαδίσει και για το πώς θα το πετύχει, οφείλει να έχει δεσμεύσεις έναντι των δυνάμεων της εργασίας και της παράγωγης, οφείλει να έχει μακρόπνοο σχέδιο» παρατήρησε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι στη στρατηγική της χώρας για την επόμενη μέρα βρίσκονται η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, η επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η αύξηση του κατώτατου μισθού.
Πηγή: skai.gr