Στις ΗΠΑ ο Κοτζιάς με το βλέμμα σε ΠΓΔΜ, Κυπριακό και Τουρκία

Σειρά σημαντικών επαφών θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, υπό τη σκιά της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και των προσπαθειών για επίλυση του Σκοπιανού.

Ο κύκλος συναντήσεων θα αρχίσει αύριο Δευτέρα στην Ουάσιγκτον όπου ο κ. Κοτζιάς θα έχει συζητήσεις τον αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο. Θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Νέα Υόρκη, όπου θα λάβουν χώρα νέες διαβουλεύσεις για το ονοματολογικό με τον σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, παρουσία του διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, στην συνάντηση με τον κ. Πομπέο θα τεθούν επί τάπητος πρωτίστως «θέματα που άπτονται της διμερούς συνεργασίας» αλλά και «ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Θα προηγηθεί συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών Γουές Μίτσελ, ο οποίος είναι αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις και στα μέσα Μαρτίου περιόδευσε στα Βαλκάνια και στην Κύπρο.

Την Τρίτη ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας της κυβέρνησης Τραμπ, Τζον Μπόλτον. Τόσο ο κ. Μπόλτον όσο και ο κ. Πομπέο ανέλαβαν καθήκοντα τον Απρίλιο, και συγκαταλέγονται στα «γεράκια» τις αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, ειδικά σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Αμερικής με το Ιράν.

Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Μπόλτον δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που θα συνεχίσουν να συναλλάσσονται με την Τεχεράνη αφότου λήξει η περίοδος χάριτος 90 έως 180 ημερών που έχει δώσει η Ουάσιγκτον – μετά την απόφαση του προέδρου Τραμπ, στις 8 Μαΐου, να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία που ρυθμίζει τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν.

«Στροφή» σε ΠΓΔΜ και Κύπρο

Την Τετάρτη ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί στην Νέα Υόρκη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με το Κυπριακό και το Σκοπιανό να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας.

Το τελευταίο διήμερο θα είναι αφιερωμένο στις διαβουλεύσεις για το ονοματολογικό, καθώς τότε είναι προγραμματισμένη η συνάντηση με τον κ. Ντιμιτρόφ, υπό τον κ. Νίμιτς. Οι επαφές για το Σκοπιανό αναμένεται να γίνουν σε τουλάχιστον δύο «συνεδρίες», ώστε να υπάρχει περισσότερος χρόνος.

Οι νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ έρχονται στον απόηχο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ, την περασμένη Πέμπτη, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκε επί τάπητος το πιθανό όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν».

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει ξεκαθαρίσει ότι οποιαδήποτε συζήτηση για το όνομα είναι «κενή περιεχομένου» εάν πρώτα δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Αθήνας για ονομασία erga omnes και αναθεώρηση του σκοπιανού Συντάγματος, η οποία μάλιστα θα πρέπει να υλοποιηθεί πριν επιτραπεί η ένταξη της γειτονικής χώρας στο NATO και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά την παραμονή του στην Ουάσιγκτον ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί επίσης με μέλη του Κογκρέσου και ακαδημαϊκούς.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης