Εγγυήσεις από την ΠΓΔΜ έχει λάβει η Αθήνα για το Ίλιντεν

Εγγυήσεις πως το υπό συζήτηση όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» δεν ενέχει αλυτρωτικές βλέψεις ούτε εδαφικές φιλοδοξίες θα λάβει η Ελλάδα από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ εάν οι δύο πλευρές καταλήξουν σε διεθνή συμφωνία για το Σκοπιανό, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει επιβεβαιώσει ότι η εν λόγω ονομασία βρίσκεται επί τάπητος, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη εκτίμηση είναι ότι η λύση «Ίλιντεν» θέτει τέλος στις όποιες συνδέσεις με την αρχαία Ελλάδα και δρομολογεί χρήση erga omnes – δηλαδή τόσο στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Στις ολονύχτιες επαφές τους το βράδυ της Πέμπτης οι πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ συμφώνησαν επίσης να προβούν σε παράλληλα βήματα και για αυτόν τον λόγο αμφότεροι θα ενημερώσουν αύριο Σάββατο τους Προέδρους της Δημοκρατίας των χωρών τους.

Θα ακολουθήσει ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών. Ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει με τους ηγέτες των κομμάτων τηλεφωνικά και επί του παρόντος δεν υπάρχουν σχέδια για Συμβούλιο Αρχηγών. Στη συνέχεια Αθήνα και Σκόπια θα αποτιμήσουν την πολιτική κατάσταση και θα προβούν σε νέες συνεννοήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το καλό σενάριο προβλέπει πως οι δύο πρωθυπουργοί θα συναντηθούν στις αρχές Ιουνίου στις Πρέσπες, οπότε και θα κλείσει η συμφωνία για το ονοματολογικό.

Η κυβέρνηση Ζάεφ έχει αποφασίσει να θέσει τυχόν συμφωνία σε δημοψήφισμα, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Παρά την σύγκλιση που υπάρχει μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, η ελληνική πλευρά έχει επανειλημμένα επισημάνει πως ακόμα απέχουμε από την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Το απόγευμα το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε συζήτηση για το όνομα είναι «κενή περιεχομένου» εάν πρώτα δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Αθήνας για ονομασία erga omnes και αναθεώρηση του σκοπιανού Συντάγματος, η οποία μάλιστα θα πρέπει να υλοποιηθεί πριν επιτραπεί η ένταξη της γειτονικής χώρας στο NATO και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΠΓΔΜ