Ούτε διαψεύδει ούτε επιβεβαιώνει το Μαξίμου το Μακεδονία του Ίλιντεν

Ούτε διαψεύδει ούτε επιβεβαιώνει το Μέγαρο Μαξίμου τα σκοπιανά δημοσιεύματα που θέλουν Αθήνα και Σκόπια να βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για το ονοματολογικό, με τη σύνθετη ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν».

Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο του πρωθυπουργού επισημαίνει ότι η συζήτηση για οποιοδήποτε όνομα είναι «κενή περιεχομένου» εάν δεν εκπληρωθούν οι δύο προϋποθέσεις που έχει θέσει η ελληνική πλευρά.

Πρώτη προϋπόθεση είναι η ονομασία να έχει χρήση erga omnes – δηλαδή να χρησιμοποιείται τόσο στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας όσο και στο εξωτερικό – και να συνοδευτεί από αναθεώρηση του Συντάγματος.

Δεύτερη προϋπόθεση, επισημαίνει το Μέγαρο Μαξίμου, είναι η υλοποίηση της συνταγματικής αναθεώρησης πριν την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο NATO.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως η Αθήνα δεν είναι διατεθειμένη να δώσει στα Σκόπια μεγάλο χρονικό περιθώριο για αναθεώρηση του Συντάγματος καθώς αυτό θα σήμαινε πως η ελληνική πλευρά θα έπρεπε να δεχτεί είσοδο της γειτονικής χώρας σε διεθνείς οργανισμούς πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στην σκοπιανή Βουλή.

Ούτε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ διέψευσε πάντως το ενδεχόμενο για «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν», σημειώνοντας πως πριν γίνει οποιαδήποτε ενημέρωση θα πρέπει να προηγηθεί ενημέρωση του προέδρου Ιβάνοφ και των πολιτικών αρχηγών.

Από ελληνικής πλευράς, αύριο Σάββατο, στις 9:30 το πρωί, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Θα ακολουθήσουν τηλεφωνικές επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΠΓΔΜ