Σκοπιανά ΜΜΕ: Αυτό είναι το έκτο προτεινόμενο όνομα για την ΠΓΔΜ

Το «Ρεπούμπλικα Ιλιντένσκα Ματσεντόνγια» (Republika Ilindenska Makedonija - Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν) είναι η έκτη σύνθετη ονομασία που συζητείται μεταξύ της ελληνικής και της σκοπιανής κυβέρνησης όπως αναφέρουν την Παρασκευή τα σκοπιανά ΜΜΕ, την επομένη της συνάντησης Τσίπρα – Ζάεφ, και ενώ η φημολογία για συμφωνία των δύο πλευρών εντείνεται. 

Σύμφωνα με τα σκοπιανά ΜΜΕ, στην ΠΓΔΜ εκτιμούν ότι η ονομασία έχει ιστορική ονομασία για τη χώρα, επομένως πληροί το «erga omnes» (ονομασία έναντι όλων). 

Το «erga omnes» με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία τονίζουν από πλευράς τους κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα.

«Η υλοποίηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ - ΝΑΤΟ). Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς το Σάββατο και την Κυριακή» σημειώνει το Μαξίμου.



Tα υπόλοιπα πέντε ονόματα που είναι επίσημα στην διαπραγμάτευση είναι:

- Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
- Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
- Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας
- Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
- Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθάρισε ότι εάν η κυβερνητική λύση στο Μακεδονικό ικανοποιεί το Ποτάμι θα στηριχθεί, εφόσον τα Σκόπια πείσουν εμπράκτως ότι εγκαταλείπουν τις αλυτρωτικές βλέψεις, σημειώνοντας ότι η αλλαγή πινακίδων και ταμπελών στην ΠΓΔΜ είναι καλό στοιχείο.

Τι είχε γίνει στην Εξέγερση του Ίλιντεν

Η Εξέγερση του Ίλιντεν ήταν μία επανάσταση σλαβοφώνων της Μακεδονίας που οργανώθηκε και υλοποιήθηκε στο Μακεδονικό έδαφος από την αυτονομιστική οργάνωση Εσωτερική Μακεδονο-Αδριανουπολιτική Επαναστατική Οργάνωση το καλοκαίρι του 1903 ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Σήμερα αυτή η επανάσταση γιορτάζεται στην FYROM ως εθνική επέτειος και για πολλούς στη χώρα θεωρείται η αρχή της Σλαβομακεδονικης εθνογένεσης, ενώ την υιοθετεί και η Βουλγαρία. 
Πηγή: skai.gr