Novartis: Στα «κάγκελα» με το καλημέρα ΝΔ - ΔΗΣΥ για την ψηφοφορία (upd)

Για διατύπωση που περιορίζει το συνταγματικό δικαίωμα των βουλευτών στην ελευθερία της έκφρασης και την ψήφο κατά συνείδηση, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Νίκος Δένδιας (ΝΔ), θέτοντας επί της ουσίας την επαναδιατύπωση του ψηφοδελτίου ως προϋπόθεση για να μην αποχωρήσει η αξιωματική αντιπολίτευση από την επικείμενη μυστική ψηφοφορία.

«Το «ΟΧΙ λόγω αναρμοδιότητας» φαλκιδεύει απολύτως και εκ του πονηρού το άρθρο του Συντάγματος να έχουν οι βουλευτές ελεύθερο δικαίωμα ψήφου. Με κομματικά πονηρό τρόπο προσπαθείτε να υφαρπάξετε ύπουλα την ψήφο της αντιπολίτευσης θέτοντας ένα ψευδεπίγραφο δίλημμα. Για εμάς το ΟΧΙ δεν είναι λόγω αναρμοδιότητας αλλά γιατί δεν υπάρχει αδίκημα. Αλλάξτε το ψηφοδέλτιο αλλιώς η ΝΔ δεν συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία», σημείωσε ο κ. Δένδιας σε υψηλούς τόνους.

Με την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης συντάχθηκαν επίσης ΔΗΣΥ και Ποτάμι.

Εξίσου αιχμηρός ήταν και ο Βασίλης Κεγκέρογλου που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποκλειστικό της μέλημα ήταν να κάνει το «πανηγύρι» της και τελικά να πει ότι η Βουλή είναι αναρμόδια να διερευνήσει την υπόθεση.

«Το ψηφοδέλτιο είναι προφανέστατα αντισυνταγματικό. Προσπαθείτε να καλύψετε τα κομματικά σας ατοπήματα και το ελλιπές πολιτικό σκεπτικό με βάση το οποίο προτείνατε την Προανακριτική», τόνισε ο κ. Κεγκέρογλου.

Προσχηματικές αιτιάσεις με στόχο να στρώσει το έδαφος για να μην φτάσουν οι βουλευτές της στις κάλπες, καταλόγισε από την πλευρά του στη ΝΔ ο Υπουργός Δικαιοσύνης και αντιστρέφοντας τις κατηγορίες υποστήριξε ότι η δική της πρόταση είναι αυτή που καταστρατηγεί το Σύνταγμα.

Επιστρατεύοντας την ειρωνεία ο Σταύρος Κοντονής, σχολίασε μεταξύ άλλων ότι: «νομίζω ότι πάνω από τη ΝΔ πλανιέται το φάντασμα του Ευάγγελου Αβέρωφ. Γιατί κι εκείνος στη συνεδρίαση της Βουλής για την αναγνώριση της εθνικής αντίστασης μπροστά στο αδιέξοδο αναγκάστηκε να αποσύρει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα για να μην πλησιάσει κανείς στην κάλπη. Κι εσείς το τοπίο γι’ αυτό διαμορφώνετε με τις τοποθετήσεις σας».

Ως προς το περιεχόμενο, δε, του ψηφοδελτίου που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τη ΝΔ, ο κ. Κοντονής επικαλέστηκε το κοινοβουλευτικό προηγούμενο της υπόθεσης του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου όπου είχε γίνει η ψηφοφορία με αντίστοιχο ψηφοδέλτιο.

Τελικώς κι όπως ήταν αναμενόμενη, η πρόταση της ΝΔ, απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, που υποστήριξε ότι με την επιλεγείσα διαδικασία τηρείται και το γράμμα και το πνεύμα του νόμου και του Κανονισμού της Βουλής. Μάλιστα το ζήτημα θεωρήθηκε από την προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου απλώς ως «παρεμπίπτον» και όχι ως ένσταση αντισυνταγματικότητας.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά