«Αρένα» η Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής για τον «Κλεισθένη»

Σε «αρένα» μετατράπηκε η Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής και η συζήτηση για τον «Κλεισθένη Ι» τινάχτηκε στον αέρα, καταλήγοντας σε αποχώρηση με καταγγελίες του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη και αποβολή από την αίθουσα του Προέδρου της ΕΝΠΕ Κώστα Αγοραστού, αφού είχαν προηγηθεί άγριοι καυγάδες μεταξύ των δύο με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τον Γενικό Γραμματέα της Βουλής, Κώστα Πουλάκη.

Το κλίμα μύριζε μπαρούτι από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, καθώς κυρίως ο κ. Πατούλης χρησιμοποιούσε υψηλούς τόνους και εμφανιζόταν εριστικός απέναντι σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που διαμαρτύρονταν για τα πυρά που εξαπέλυε εναντίον της κυβέρνησης και των ίδιων, πυροδοτώντας αλλεπάλληλες φραστικές συγκρούσεις και εντάσεις, ενώ από την πλευρά του κατήγγειλε του βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για bulling.

Τα αίματα άναψαν για τα καλά όταν ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ απευθυνόμενος στους κυβερνητικούς βουλευτές σχολίασε δηκτικά ότι εκείνοι λειτουργούν κομματικά και χωρίς πρόβλημα λόγω της βουλευτικής ασυλίας, εγείροντας εντονότατες αντιδράσεις και προκαλώντας την «πληρωμένη» απάντηση του Ηλία Καματερού (ΣΥΡΙΖΑ), στον οποίο ο κ. Πατούλης συνέστησε επιστρατεύοντας την ειρωνεία αν δεν μπορεί να συγκρατηθεί να απευθυνθεί στο ιατρείο της Βουλής.

«Δεν είστε ούτε εσείς ακομμάτιστοι. Κι εσείς προσωπικά δεν βοηθήσατε όπως ο κ. Αγοραστός στην αντιμετώπιση του προσφυγικού αλλά πατήσατε στο πρόβλημα για να έχετε αντικυβερνητικό ρόλο», σχολίασε δηκτικά ο κ. Καματερός.

Ο διάλογος που ακολούθησε είναι ενδεικτικός του «μπάχαλου» που επικράτησε:

Γ. Πατούλης: «Κρατηθείτε γιατί αν έτσι συμπεριφέρεστε στο διάλογο…».
Η. Καματερός: «Να καταλάβετε ότι δεν βρίσκεστε σε δημοτικό συμβούλιο».
Γ. Πατούλης: «Θα σας είχε αποβάλει ο πρόεδρος το δημοτικού συμβουλίου. Μη μας βάζετε ταμπέλες. Κρατήστε εσείς τη δική σας…».
Α. Γκαρά (ΣΥΡΙΖΑ): «Σας παρακαλώ κύριε πρόεδρε όλα αυτά δεν αφορούν το νομοσχέδιο που είναι σε διαβούλευση
Γ. Πατούλης: «Μου κάνει bulling ο κύριος βουλευτής. Σας παρακαλώ να με προστατέψετε. Θέλει να επιβάλει την άποψή του. Καταλαβαίνω έτσι έχει συνηθίσει...».

Η φράση αυτή του κ. Πατούλη εξόργισε τον Ηλία Καματερό, ο οποίος σηκώθηκε όρθιος και σε έξαλλη κατάσταση απαιτούσε από τον κ. Πατούλη να ανακαλέσει, ενώ την ίδια ώρα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Θηβαίος, φώναζε ότι δεν προτίθενται να ανεχτούν άλλο τις προσβολές και το απαξιωτικό ύφος του προέδρου της ΚΕΔΕ.

«Εσείς με προσβάλατε. Αν δεν μπορεί να κρατηθεί (σ.σ. για Καματερό) έξω είναι το ιατρείο», σχολίασε ο Γιώργος Πατούλης, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη ένταση και πυρά περί «απαξιωτικού, απαράδεκτου και αντιθεσμικού» λόγου εκ μέρους του, με τον ίδιο από την πλευρά του να επαναλαμβάνει τις καταγγελίες περί bulling και τελικώς να αποχωρεί από τη συνεδρίαση και με τις ευχές των μελών της Επιτροπής που ήταν φανερά εκνευρισμένα από τη στάση του.

Νέος γύρος σφοδρότατης αντιπαράθεσης πυροδοτήθηκε λίγη ώρα αργότερα, όταν κατά την τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστα Πουλάκη, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ έκανε μάλλον απαξιωτικά σχόλια ενοχλημένος από τις αιχμές του περί «μεταστροφής» του κ. Αγοραστού στο ζήτημα της εκλογής των χωρικών αντιπεριφερειαρχών με σταυρό, προκαλώντας την οργή του Προέδρου της Επιτροπής, Δημήτρη Γάκη, ο οποίος τον απέβαλλε κακήν κακώς.

«Σας παρακαλώ κύριε Αγοραστέ. Βγείτε έξω! Λυπάμαι. Νόμιζα ότι είστε σοβαρός άνθρωπος. Ντροπή σας! Κι εσείς μετά τον κ. Πατούλη; Πρώτη φορά γίνονται τέτοιες προσβολές εδώ μέσα. Δεν θα μας διαλύσετε την κουβέντα. Βγείτε έξω!», είπε σε αυστηρό ύφος και πολλά ντεσιμπέλ ο κ. Γάκης.

Το αποκορύφωμα αυτής της απίστευτα επεισοδιακής συνεδρίασης ήταν η αποχώρηση του Προέδρου της ΕΝΠΕ, ο οποίος λίγο πριν περάσει την πόρτα της Επιτροπής, άνοιξε ένα από τα μικρόφωνα στα βουλευτικά έδρανα και άρχισε να φωνάζει χαρακτηρίζοντας τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών «κωλοτούμπα», ενώ ο Πρόεδρος της Επιτροπής τον κατηγορούσε ευθέως για τραμπουκισμό απαιτώντας να εξέλθει της αιθούσης.

«Εγώ έδωσα εξετάσεις. Άλλοι έκαναν κωλοτούμπες. Προφυλάξατε εσείς εμένα από τον κύριο κωλοτούμπα; (σ.σ. Κώστα Πουλάκη) Δεν έχουν κάποιοι το θάρρος να παραδεχτούν την κωλοτούμπα τους και λένε εμένα κωλοτούμπα. Αυτοί που κάνανε στο δημοψήφισμα το ΟΧΙ – ΝΑΙ», είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Αγοραστός.

«Απλώς καταλαβαίνετε πως γινόταν κι ο διάλογος 26 μήνες μέσα στις κλειστές αίθουσες», αρκέστηκε να σχολιάσει από την πλευρά του ο Κώστας Πουλάκης απογοητευμένος από την τροπή που πήρε η συζήτηση και αποφεύγοντας να δώσει συνέχεια στην πρωτοφανή αυτή αντιπαράθεση.

Νωρίτερα, ως προς την ουσία του σχεδίου νόμου «Κλεισθένης Ι», Γιώργος Πατούλης και Κώστας Αγοραστός, είχαν απαιτήσει εκ νέου την απόσυρσή του και διαβούλευση από μηδενική βάση, κατηγορώντας την κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών ότι το μόνο που προωθεί είναι η απλή αναλογική την οποία χαρακτήρισαν «δόλια» και υποστήριξαν ότι ενέχει σοβαρούς κινδύνους ακυβερνησίας. Προειδοποίησαν, δε, πως σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με όλη την τοπική αυτοδιοίκηση από τη μία άκρη της Ελλάδας έως την άλλη.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά
TAGS: Βουλή