Αισιοδοξία Τσίπρα και Ζάεφ πριν την συνάντηση της Πέμπτης στη Σόφια

Μηνύματα αισιοδοξίας για την αυριανή συνάντησή τους στη Σόφια για το Σκοπιανό έστειλαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο σκοπιανός ομόλογός του Ζόραν Ζάεφ.

Προσερχόμενος στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, όπου συμμετέχει ως παρατηρητής, ο κ. Τσίπρας δήλωσε σε χαλαρή διάθεση πως έχει «πολύ μεγάλες» προσδοκίες για την αυριανή συνάντηση.

Νωρίτερα είχε προσέλθει στην προσύνοδο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος ερωτηθείς «τι περιμένετε απ' τη συνάντησή σας;», απάντησε «μόνο επιτυχία».

Ο πρωθυπουργός ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter φωτογραφία όπου εικονίζεται να συνομιλεί με το σκοπιανό ομόλογό κατά την προσύνοδο.

Η συνάντηση είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στις 10:50 το πρωί και θα γίνει στο περιθώριο της συνόδου κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Δυτικών Βαλκανίων, η οποία έχει ως κύριο θέμα την ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής έξι κρατών της περιοχής μας.

Τόσο η Αθήνα όσο και τα Σκόπια έχουν καταστήσει σαφές πως το ραντεβού των πρωθυπουργών δεν θα κλείσει την διαπραγμάτευση, καθώς υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες που θα πρέπει να λυθούν σε υπουργικό επίπεδο. Ωστόσο, η συνάντηση σε επίπεδο κορυφής καταδεικνύει την πρόοδο στις διαβουλεύσεις.

Σήμερα το βράδυ οι ηγέτες των 28 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν δείπνο εργασίας, όπου αναμένεται να συζητήσουν την απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τις εξελίξεις στη Ιταλία.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, Αθήνα και Σκόπια συγκλίνουν προς την ονομασία «Άνω Μακεδονία», αν και ακόμα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, ενώ συνάμα αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για την ικανοποίηση των ελληνικών αιτημάτων για χρήση erga omnes και αναθεώρηση του Συντάγματος της FYROM.

Ένα από τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δεσμεύει μεν την κυβέρνηση Ζάεφ για τροποποίηση του Συντάγματος αλλά θα της δίνει χρονικό περιθώριο να το πράξει ώστε να συγκεντρωθεί η απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία δύο τρίτων.

Τον προηγούμενο μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, όπως και με την Αλβανία. Η σύσταση πρέπει ωστόσο να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Στο παρελθόν η Αθήνα έχει ασκήσει βέτο σε συστάσεις για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr
TAGS: ΠΓΔΜ