Δεοντολογίας για Κατσίκη: Προσβλητική αναφορά κι όχι ρητορική μίσους

Σε «άδειασμα» από τους «συντρόφους» τους, των 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που παρέπεμπαν τον βουλευτή των ΑΝΕΛ, Κωνσταντίνο Κατσίκη, στην Επιτροπή Δεοντολογίας για «ρητορική μίσους» εναντίον των ομοφυλόφιλων, μετατράπηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής, αφού και οι κυβερνητικοί βουλευτές που μετέχουν σε αυτή συμφώνησαν με τη γνωμοδότηση ότι οι αναφορές του κ. Κατσίκη δεν εμπίπτουν στη ρητορική μίσους αλλά σε «προσβλητική συμπεριφορά και προσβολή του κύρους του Κοινοβουλίου».

Τη σχετική άποψη, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα – πλην Χ.Α. που είχε αποχωρήσει – και παρά την αρχική εισήγηση του Προέδρου Τάσου Κουράκη βάση της επιστολής των 16, είχαν διατυπώσει ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου από τη ΔΗΣΥ και ο Γιώργος Γεωργαντάς από τη ΝΔ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαθεοδώρου επισήμανε ότι, βάσει των διατάξεων του αντιρατσιστικού νόμου «ρητορική μίσους» αποδεικνύεται όταν ένας λόγος παροτρύνει σε εκδήλωση μίσους ή βίας κατά προσώπου ή κοινωνικής ομάδας, κάτι το οποίο δεν προκύπτει όπως είπε από τις δηλώσεις του κ. Κατσίκη. Προκειμένου, ωστόσο, να μην περάσουν στα ψιλά οι αναφορές του με τις οποίες επικαλούμενος το σκεπτικό ότι η αγάπη δεν έχει πάντα θετικό πρόσημο συνέκρινε λίγο έως πολύ την ομοφυλοφιλία με την παιδοφιλία, ο βουλευτής της ΔΗΣΥ, γνωμοδότησε υπέρ του αδικήματος της προσβλητικής συμπεριφοράς, το οποίο και εγκρίθηκε ομόφωνα.

Αν και στα πηγαδάκια του Κοινοβουλίου ακούστηκαν σχόλια για «ποινή χάδι», ταυτοχρόνως διακινείται η πληροφορία ότι η στάση των μελών της Επιτροπής Δεοντολογίας βασίστηκε πέραν της ερμηνείας των διατάξεων του αντιρατσιστικού νόμου και στην ανησυχία τους ότι παρότι ορισμένες απόψεις θεωρούνται ακραίες ή προσβλητικές και πρέπει να καταδικάζονται, αυστηρότερη αντιμετώπιση του Κωνσταντίνου Κατσίκη, πιθανόν να άνοιγε τον ασκό του Αιόλου για τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης του συνόλου των βουλευτών με απρόβλεπτες συνέπειες.

Παράλληλα, δε, διατυπωνόταν και το σκεπτικό ότι με τη γνωμοδότηση για «προσβλητική συμπεριφορά» του βουλευτή των ΑΝΕΛ, ανοίγει ο δρόμος για παραπομπή και άλλων μελών του Κοινοβουλίου στην Επιτροπή Δεοντολογίας, γεγονός που εκτιμάται ότι ίσως βάλει «φρένο» στις γλώσσες που προτρέχουν.

Ως προς το ενδοκυβερνητικό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζεται ότι οι 16 βουλευτές που υπέγραφαν την επιστολή «κόλαφο» εναντίον του κ. Κατσίκη προς τον πρόεδρο της Βουλής ήταν οι: Σία Αναγνωστοπούλου, Θ.Δρίτσας, Παναγιώτα Δριτσέλη, Κατερίνα Ιγγλέζη, Αννέτα Καββαδία, Χρ. Καραγιαννίδης, Γ. Κυρίτσης, Σπ. Λάππας, Α. Μηχαηλίδης, Κ. Μορφίδης, Γ. Πάλλης, Χρ. Παπαδόπουλος, Ν.Παρασκευόπουλος, Ελένη Σταματάκη, και Γ. Ψυχογιός.

Στη δε Επιτροπή Δεοντολογίας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, που συμφώνησαν ότι δεν προκύπτει «ρητορική μίσους», μέλη είναι οι: Αν.Κουράκης, Παναγιώτα Κοζομπόλη, Αρ.Μπαλτάς, Κ.Μπάρκας, Γ. Παπαφιλίππου, και Αντ. Συρίγος.




Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά