Μήνυμα προεδρικών του ΣΥΡΙΖΑ στους 53: Περάσαμε από τη φάση του 3%

Μήνυμα σε όσους προκαλούν κατά καιρούς εσωκομματικούς τριγμούς στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως η ομάδα 53+, απέστειλαν την Τρίτη οι «προεδρικές τάσεις» του κυβερνώντος κόμματος: Η Πλατφόρμα 2010, η Ενωτική Κίνηση και οι Πασοκογενείς, κατά την ανοιχτή συζήτηση «Άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και τις προκλήσεις του αύριο», που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Παρά την ανάγκη ενότητας που προτάσσουν, λίγα εικοσιτετράωρα πριν την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος το Σάββατο οι προεδρικοί διαμηνύουν πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ‘’πέρασε από τη φάση του 3% και των μικρών κομματικών ακροατηρίων’’».

Όπως ξεκαθάριζαν οι περισσότεροι ομιλητές, «υπάρχει δυσαρμονία ανάμεσα στο κόμμα και στην κοινωνική του βάση, καθώς οι οργανωμένες δυνάμεις σε σχέση με την εκλογική δύναμη του κόμματος είναι ένα προς εβδομήντα. Υποστήριξαν, επίσης, ότι χρειάζεται νέο σχέδιο για ένα κόμμα «ενιαίο και πολύχρωμο», συμμετοχικό με αμεσοδημοκρατικά χαρακτηριστικά, με ανοικτές κομματικές λειτουργίες, χωρίς υποομάδες και αποκλεισμούς.

Αναφερόμενοι στις τάσεις που διαδέχθηκαν τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 και μετά, υποστήριξαν πως «είναι πλέον αντιπαραγωγικές καθώς δεν εκφράζουν διαφορετικές πολιτικές προτάσεις, μετά μάλιστα και τις ομόφωνες αποφάσεις του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα υπάρχουν πολιτικές θέσεις που διατρέχουν οριζόντια όλες τις τάσεις». Στόχος των «προεδρικών», όπως διευκρινίζουν, δεν είναι η δημιουργία μιας νέας τάσης, αλλά ενός κοινού «μετώπου» ενόψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ενδεικτική ήταν και η τοποθέτηση του διευθυντή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη σε συνέντευξή του στη Νέα Σελίδα, ο οποίος σημείωσε αιχμηρά ότι «η συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος πρέπει να γίνεται με απόψεις και επιχειρήματα, και όχι με κελύφη οργανωτικών σχηματισμών που έρχονται από το παρελθόν».

Κατά τη συνάντηση τονίστηκε επίσης η ανάγκη επανεκκίνησης του κόμματος ενόψει των τριών κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων που έρχονται, στο άνοιγμα του κόμματος και στην αντιστοίχιση με τα εκλογικά αποτελέσματα που έχει φέρει.

Από όσα είπαν ακόμα στη συνεδρίαση της Τρίτης φαίνεται πως η αδυναμία συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ τα λίγα μέλη του, η μικρή διείσδυση στη νέα γενιά, αλλά και η ύπαρξη «επετηρίδων», έχει προβληματίσει τα στελέχη που ψάχνουν ιδέες επανεκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ και προτάσεις για το καταστατικό συνέδριο για τη μεταμνημονιακή εποχή.

Ως «την πιο σοβαρή προσπάθεια που έχει γίνει για τη συγκρότηση ενός ενιαίου κέντρου για την πλειοψηφία», χαρακτήριζε κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος τη συνάντηση.
Πηγή: skai.gr