Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για το άσυλο - Υπερήφανος ο Βίτσας

Σε δριμεία αντιπαράθεση επί του συνόλου των παραμέτρων που άπτονται του προσφυγικού/μεταναστευτικού μετατράπηκε στη Βουλή η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, με την κυβέρνηση να συγκεντρώνει αντιπολιτευτικά πυρά για «αναποτελεσματικότητα».

«Τα καταφέραμε παρά τις αντιξοότητες και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς», αντέτειναν κυβερνητικά στελέχη.

Το γάντι σήκωσαν πρώτοι ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (ΝΔ) και ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου (ΔΗΣΥ), που κατηγόρησαν αμφότεροι την κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό Δημήτρη Βίτσα για πολιτική που μετατρέπει τα νησιά και την υπόλοιπη χώρα σε χώρο εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, εκπέμποντας μήνυμα αδιαφορίας.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης μάλιστα κλιμάκωσε την επίθεσή του, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση τακτική που οδήγησε τη χώρα μας σε ιδιότυπη διεθνή απομόνωση, αφήνοντας στην Τουρκία περιθώρια «εργαλειοποίησης» του προσφυγικού και εντατικοποίησης των απειλών τους για άνοιγμα της «κάνουλας» των ροών προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.

«Εμείς σε αυτό το νομοσχέδιο θα πούμε ΟΧΙ γιατί δεν θέλουμε να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στη μεταναστευτική πολιτική των τελευταίων 3,5 ετών και γιατί ανταποκρινόμαστε στο αίτημα των νησιωτών για τον απεγκλωβισμό χιλιάδων από τα νησιά και τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων, αλλά και γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ένας Παρίας της Ευρώπης για τη φύλαξη των συνόρων αλλά να επιβάλλει με τη συμπεριφορά της και το σεβασμό της αλληλεγγύης», υπογράμμισε ο εισηγητής της ΝΔ.

Ευθύνες στην κυβέρνηση για την αύξηση των προσφυγικών ροών, επέρριψε με σφοδρότητα ο Γραμματέας της Κ.Ε του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σχολιάζοντας εμφατικά ότι «δεν είναι άμοιρη ευθυνών».

«Δεν είναι μια αθώα μικρή χώρα η Ελλάδα που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα που λέγεται προσφυγικό. Με τις ευλογίες και των άλλων κομμάτων και τη δίψα του εγχώριου κεφαλαίου για γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συμμετέχει ενεργά στο μακελειό στην ευρύτερη περιοχή και έχει μετατρέψει τη χώρα σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο άρα έχει συμβάλλει στις ροές», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας.

Με την επίκληση των αιτιών που γεννούν τις προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές και της σκληρής στάσης πολλών χωρών της Ευρώπης, επιχείρησε να αποκρούσει τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ο αρμόδιος Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, που «τα άκουγε» για ώρες.

«Εμείς νομοθετούμε ανάμεσα σε δύο πραγματικότητες. Ότι υπάρχει ο πόλεμος και η φτώχεια κι από την άλλη μία μη αλληλεγγύη πολιτικά από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και συχνά και κλειστά σύνορα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας, επιδιώκοντας να δικαιολογήσει τις όποιες αστοχίες.

Ο ίδιος πάντως δήλωσε υπερήφανος για την ακολουθούμενη προσφυγική πολιτική της κυβέρνησης, καταλήγοντας με τη φράση: « εμείς στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν το φοβόμαστε το ζήτημα. Ξέρουμε ότι θα έχουμε επιτυχίες, δυσκολίες και αποτυχίες, όμως η προσήλωσή μας στα ανθρώπινα ιδεώδη και αξίες μας κάνει να νιώθουμε υπερήφανοι γι’ αυτό που κάνουμε κι από την άλλη να φέρνουμε μία ελπίδα στον κόσμο που θα τη χρειαστούμε όχι μόνο για το προσφυγικό».

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί νωρίτερα και ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος αν και ομολόγησε ότι υπήρξαν και «παλινωδίες», υποστήριξε ότι παρά τις «Κασσάνδρες» με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση και το υπουργείο του αποφεύχθηκε η μετατροπή του προσφυγικού σε υγειονομική κρίση, ενώ προκάλεσε την αιχμηρή αντίδραση του Νίκου Δένδια (ΝΔ) με τον ισχυρισμό ότι «διασώσαμε την τιμή της Ευρώπης».

«Οι μεγαλαυχίες του τύπου ότι “εμείς σώσαμε την τιμή της Ευρώπης” για να λέγονται πρέπει να έχουν και μία αντιστοίχηση με την πραγματικότητα κι όχι να λέγονται μόνο για μία ιδιότυπη ψυχοθεραπεία του ομιλητή και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Με την κατάσταση που επικρατεί και βιασμούς ανηλίκων που ακούμε διασώζετε την τιμή της Ευρώπης;», σχολίασε δηκτικά ο κ. Δένδιας.

Καμπανάκι κινδύνου χτύπησε από την πλευρά του ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι, καλώντας το αρμόδιο υπουργείο σε συνεχή εγρήγορση, καθώς όπως επισήμανε «βρισκόμαστε καθημερινά σε μία κινούμενη άμμο».

Τον ανθρωπισμό που επιδεικνύει η κυβέρνηση προέταξε και ο Κωνσταντίνος Κατσίκης εκ μέρους του κυβερνητικού εταίρου των ΑΝΕΛ απέναντι στα αντιπολιτευτικά πυρά.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε και η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης δύο προσφυγικών καταυλισμών πέριξ του λιμανιού της Πάτρας, με τους εκπροσώπους της ΝΔ και της ΔΗΣΥ να χαιρετίζουν την πρωτοβουλία, «καρφώνοντας» όμως την κυβέρνηση για καθυστερημένη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σχετικά με τις απαιτήσεις για την υποδοχή των αιτούντων διεθνή προστασία, τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών στο πλαίσιο ενδοεταιρικής μετάθεσης και την τροποποίηση διαδικασιών ασύλου, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής.

Υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής τάχθηκαν οι βουλευτές της δικομματικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕ και το Ποτάμι. Κατά τάχθηκαν ΝΔ, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ, ενώ «Παρών» δήλωσαν ΔΗΣΥ και Ένωση Κεντρώων.

Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά