Βουλή για Novartis: Με συγκεκριμένη αιτιολογία το «ΟΧΙ» στη δίωξη των 10

Με το επιχείρημα περί αναρμοδιότητας της Βουλής θα επιχειρήσουν και με τη βούλα να ελιχθούν τελικά και να περιορίσουν το πλήγμα στο γόητρό τους ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, δικαιολογώντας έτσι το «ΟΧΙ» στη δίωξη των 10 πολιτικών προσώπων που αναφέρονται στη δικογραφία της Novartis, ενώ μιλούσαν εξαρχής για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους και έβγαζαν πύρινους λόγους.

Το σενάριο που διακινούνταν από χθες για ψηφοδέλτιο, όπου η απάντηση «ΟΧΙ» στο ερώτημα άσκησης δίωξης των 10 πολιτικών προσώπων θα συνοδεύεται από την αιτιολογία «λόγω αναρμοδιότητας της Βουλής», επαληθεύτηκε στη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων που οριστικοποιήθηκε η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη συνεδρίαση της προσεχούς Παρασκευής.

Η εξέλιξη αναμένεται να πυροδοτήσει σφοδρότατη σύγκρουση της κυβέρνησης με τη ΝΔ, στελέχη της οποίας κατήγγειλαν από χθες ως αντισυνταγματική τη συγκεκριμένη διατύπωση στο ψηφοδέλτιο, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να τους δεσμεύσει με ένα συγκεκριμένο επιχείρημα το οποίο είχαν καταγγείλει εξαρχής.

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης άλλωστε τόνιζαν από χθες ότι η ΝΔ εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο συμμετοχής των βουλευτών της μόνο στη συζήτηση προκειμένου να αποδείξουν τη «σκευωρία» και αποχώρησή τους κατά την ψηφοφορία, προκειμένου να μην νομιμοποιήσουν μία διαδικασία που θεωρούν αντισυνταγματική και κυβερνητική «παγίδα».

Οι πληροφορίες θέλουν και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να προσανατολίζεται επίσης στην αποχώρηση την ώρα της ψηφοφορίας.

Τα ψηφοδέλτια που θα διανεμηθούν στα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας θα έχουν τρεις επιλογές:

  • ΝΑΙ στη δίωξη (σ.σ. για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα)
  • ΟΧΙ στη δίωξη λόγω αναρμοδιότητας της Βουλής
  • ΠΑΡΩΝ.

Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν κατά πλειοψηφία στη Διάσκεψη των Προέδρων, η συζήτηση για το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής, θα ξεκινήσει στις 10:00 το πρωί της Παρασκευής και εκτιμάται ότι έως τις 20:00 το βράδυ θα έχει διεξαχθεί και η ψηφοφορία.

Για τη διαδικασία θα στηθούν δέκα κάλπες, μία ξεχωριστά για κάθε ένα από τα πολιτικά πρόσωπα που είχαν παραπεμφθεί για προανακριτική εξέταση, διαδικασία που εγείρει επίσης αντιπολιτευτικές αντιδράσεις.

Οι πληροφορίες θέλουν τον Νικήτα Κακλαμάνη (ΝΔ) να εγκαλεί στη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων τον Νίκο Βούτση για παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής.

«Κινείται εκτός Κανονισμού. Το πόρισμά σας έχει πακέτο τις κατηγορίες και δεν αναφέρεται σε πρόσωπα. Το άρθρο 157 του Κανονισμού της Βουλής ορίζει ότι αμέσως μετά τη λήξη της συζήτησης διεξάγεται μυστική ψηφοφορία για την πρόταση της επιτροπής και χωριστά για κάθε καταγγελλόμενη πράξη ή παράλειψη, για την οποία ζητείται άσκηση δίωξης», φέρεται να σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κακλαμάνης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Βούτσης επέμεινε στον αριθμό 10 επικαλούμενος λόγους νομιμότητας και εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών της Βουλής.

Τόσο το ζήτημα των ψηφοδελτίων όσο και των 10 καλπών θεωρείται βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει σφοδρή αντιπαράθεση συμπολίτευσης - αντιπολίτευσης κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Παρασκευής.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά