Δέκα κάλπες για τη Novartis και την Παρασκευή στην Ολομέλεια

Ένα deja vu θα ζήσει η Βουλή την Παρασκευή 18 Μαΐου, οπότε και αποφασίστηκε να στηθούν τελικώς 10 κάλπες για την ψηφοφορία επί του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής της Novartis και τα 10 πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία που είχε ακολουθηθεί και κατά την ψηφοφορία για τη σύσταση της Προανακριτικής.

Την πρόταση για 10 κάλπες – μία χωριστά για κάθε πολιτικό πρόσωπο – εισηγήθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, επικαλούμενος σύμφωνα με πληροφορίες λόγους νομιμότητας της διαδικασίας και αποφυγής ενστάσεων για ακυρότητά της, παραπέμποντας και στην άποψη των υπηρεσιών της Βουλής.

Για δεύτερο «επικοινωνιακό σόου του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να νεκραναστηθεί η υπόθεση Novartis», έκαναν λόγο κύκλοι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση όπως και η ΔΗΣΥ είχαν αντιδράσει έντονα στο σενάριο των 10 καλπών και κατά την πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Αν και η ακριβής διαδικασία της Παρασκευής δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επισήμως εκτιμάται ότι θα υιοθετηθεί η πεπατημένη των αριθμημένων καλπών χωρίς ονόματα.

Μείζον ερωτηματικό που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αποχωρήσεις από την ψηφοφορία παραμένει το ακριβές ερώτημα που θα εμπεριέχεται στο ψηφοδέλτιο που θα πάρουν οι βουλευτές στα χέρια τους. Ιδίως, δε, στην περίπτωση που εκτός από το «ΝΑΙ» ή «ΌΧΙ» στην άσκηση δίωξης κατά των 10 πολιτικών προσώπων έχει οποιαδήποτε αναφορά στην αιτιολογία, γεγονός που από τη ΝΔ σχολιάζεται ότι κάτι τέτοιο θα υπερβαίνει τα όρια του Συντάγματος.

Η συνεδρίαση έχει οριστεί ότι θα διεξαχθεί από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα της προσεχούς Παρασκευής.


Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά