Κλείσιμο

Κομισιόν για Σκοπιανό: Δεν είναι θέση μας να δίνουμε ντιρεκτίβες στην Αθήνα

Διαψεύδει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευμα της «Αυγής» σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι έχουν προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση να επιδιώξει ενισχυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών για την κύρωση τυχόν συμφωνίας για το Σκοπιανό.

Ο εκπρόσωπος του κ. Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε ότι «δεν είναι δουλειά της Κομισιόν» να «υπαγορεύει όρους ή προϋποθέσεις» στην Αθήνα και στα Σκόπια.

Υπογράμμισε πως οι Βρυξέλλες θέλουν λύση στο ονοματολογικό, όμως δεν εμπλέκονται στην διαπραγμάτευση, η οποία διεξάγεται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο εκπρόσωπος παρέπεμψε
στην ομιλία που εκφώνησε ο κ. Γιούνκερ ενώπιον της ελληνικής Βουλής, στα τέλη Απριλίου, όπου επισήμανε μεν την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο Μακεδονικό, όμως ξεκαθάρισε πως δεν είναι ο ρόλος του να κάνει προτάσεις ή να δώσει «οδηγίες» και «κατευθύνσεις».

Οι επαφές για το Σκοπιανό θα συνεχιστούν την προσεχή Πέμπτη, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να συναντά τον σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια της Βουλγαρίας, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα δυτικά Βαλκάνια.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, Αθήνα και Σκόπια συγκλίνουν προς την ονομασία «Άνω Μακεδονία», αν και ακόμα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, ενώ συνάμα αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για την ικανοποίηση των ελληνικών αιτημάτων για χρήση erga omnes και αναθεώρηση του Συντάγματος της FYROM.

Ένα από τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δεσμεύει μεν την κυβέρνηση Ζάεφ για τροποποίηση του Συντάγματος αλλά θα της δίνει χρονικό περιθώριο να το πράξει ώστε να συγκεντρωθεί η απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία δύο τρίτων.

Τον προηγούμενο μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, όπως και με την Αλβανία. Η σύσταση πρέπει ωστόσο να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Στο παρελθόν η Αθήνα έχει ασκήσει βέτο σε συστάσεις για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΠΓΔΜ