Κλείσιμο

Συνάντηση Τσίπρα με Ζάεφ στις 17 Μαΐου προανήγγειλε ο Νίμιτς

Συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, στις 17 Μαΐου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ και Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια, ανακοίνωσε ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς.

Η τοποθέτηση Νίμιτς ήλθε μετά την εξάωρη συνάντηση που είχε στο Σούνιο με τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκο Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Όπως είπε ο κ. Νίμιτς, οι δύο ΥΠΕΞ είχαν μια «πολύ σοβαρή συνάντηση», «με σκληρή, εντατική και θετική δουλειά», προετοιμάζοντας τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών έχουν εστιάσει στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για την ικανοποίηση των αιτημάτων της Αθήνας σχετικά με ονομασία erga omnes και αναθεώρηση του Συντάγματος.

Αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπίων απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων στη κοινοβούλιο, την οποία η κυβέρνηση Ζάεφ δεν έχει επί του παρόντος.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, Αθήνα και Σκόπια συγκλίνουν στο όνομα «Άνω Μακεδονία», αν και ακόμα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Από τις πέντε προτάσεις που είχε καταθέσει ο κ. Νίμιτς η ελληνική πλευρά έχει απορρίψει μόνον το «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)», ενώ η κυβέρνηση Ζάεφ έχει απορρίψει το «Νέα Μακεδονία».

Πηγή: skai.gr