F-16: Πυρά κατά Καμμένου για παράκαμψη του νόμου στην Επιτροπή Εξοπλισμών

Με το πολιτικό θερμόμετρο στο κόκκινο ολοκληρώθηκε τελικά πριν από λίγη ώρα η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής για το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 και τον Πάνο Καμμένο να συγκεντρώνει τα πυρά ιδίως ΝΔ και Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που τον κατηγόρησαν ότι δεν τήρησε τις προβλεπόμενες από το νόμο και τον Κανονισμό της Βουλής διαδικασίες, παρακάμπτοντας την Επιτροπή η γνωμοδότηση της οποίας έπρεπε να έχει προηγηθεί της έγκρισης του ΚΥΣΕΑ.

Το αρχικά ήπιο κλίμα, που οι πληροφορίες ήθελαν να επικρατεί, στη συνεδρίαση της Επιτροπής, άλλαξε άρδην από τη στάση του Υπουργού Άμυνας, ο οποίος ερμηνεύθηκε ότι επιχείρησε να «εκβιάσει» τη νομιμοποίηση των χειρισμών του φέρνοντας την Επιτροπή προ τετελεσμένου, αλλά και απαντώντας σύμφωνα με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης με «χυδαιολογία και λάσπη και φωνάζοντας για σχέσεις κομμάτων με ξένες πρεσβείες».

Η συνεδρίαση μάλιστα κάποια στιγμή διεκόπη προσωρινά κι αφού ακολούθησε συνάντηση του Βασίλη Κικίλια με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, υπό τον κίνδυνο να τιναχτεί στον αέρα η ισχύς της συμφωνίας αναβάθμισης των F-16 την οποία όλοι σχεδόν θεωρούν αναγκαία για τη χώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση - παρά τις καταγγελίες της εναντίον του Υπουργού για τη διαδικασία που ακολούθησε - γνωμοδότησε τελικώς θετικά επί της αρχής της συμφωνίας, όπως και τα κόμματα της μείζονος αντιπολίτευσης πλην του ΚΚΕ.

Έτσι, αν και εκ των υστέρων και παρότι στην ημερήσια διάταξη δεν προβλεπόταν ψηφοφορία, η γνωμοδότηση της Επιτροπή δόθηκε τυπικά και δεν θα υπάρξει επαναληπτική συνεδρίαση.

«Η ΝΔ επισημαίνει ότι ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης φέρει ακέραιη την ευθύνη για τη μη ορθή τήρηση της διαδικασίας ενημέρωσης και έκφρασης γνώμης από την Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής για τη συμφωνία αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας. Υπογραμμίζει επίσης ότι έως και σήμερα δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, η ευθύνη υλοποίησης της οποίας βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση. Παρά ταύτα, θέλοντας πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας και της πολεμικής αεροπορίας η ΝΔ εκφράζει τη σύμφωνη γνώμη επί της αρχής για τη συμφωνία αυτή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας.

Ζήτημα διαδικασίας και όχι ουσίας έθεσε εκ μέρους της ΔΗΣΥ και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ αποκάλυψε ότι υπό το βάρος των αντιδράσεων ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας πρότεινε κάποια στιγμή την εκ νέου συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ώστε να προηγηθεί η γνωμοδότηση της Επιτροπής, η οποία ωστόσο δεν προχώρησε τελικώς.

Με προειδοποιητικές βολές για το τις συνέπειες των αντιδράσεων στη συμφωνία με τις ΗΠΑ, αντέδρασε ο Πάνος Καμμένος στις διαδικαστικές ενστάσεις ΝΔ και ΔΗΣΥ, υπογραμμίζοντας ότι: «Πάμε από την αρχή (σ.σ. αν θέλουν). Νομικά είμαστε ασφαλείς. Να μην αφήσουμε παράθυρο σε οποιονδήποτε να αμφισβητήσει την συμφωνία», ενώ άφησε αιχμές περί σκοπιμοτήτων για τον Θανάση Θεοχαρόπουλο.

Στην εκπνοή της προθεσμίας για την απάντηση επί της συμφωνίας απέδωσε την παράκαμψη των διαδικασιών εκ μέρους του κ. Καμμένου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξοπλισμών Συμεών Μπαλλής (ΣΥΡΙΖΑ).

«Ο κ. Καμμένος είπε ότι έληγε η προθεσμία για την απάντηση και γι’ αυτό συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ έχοντας υπόψη τις αρχικές τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπής», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας μετά τη σημερινή εκπεφρασμένη επισήμως θετική γνώμη της ΝΔ, συγκροτήθηκε μία ισχυρή πλειοψηφία συμφωνίας επί της αρχής και των λεπτομερειών της συμφωνίας και όταν έρθει η αμερικανική απάντηση στον ελληνικό LOA (Letter of Offer and Acceptance) θα γίνει νέα συνεδρίαση της Επιτροπής για να συζητηθεί η αμερικανική απάντηση.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της εκρηκτικής συνεδρίασης υλοποιήθηκε στη Βουλή και συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Αμερικανό Πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά
TAGS: ΝΔ