Αποστάσεις Χριστοδουλοπούλου από το νομοσχέδιο Βίτσα για το μεταναστευτικό

Τις ενστάσεις της στο νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό όπου συζητήθηκε και ψηφίστηκε επί της αρχής στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής εξέφρασε η πρώην υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία κατά την τοποθέτησή της μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως το «συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν είναι η καλύτερη εκδοχή σε επίπεδο δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών».

Η κυρία Χριστοδουλοπούλου δήλωσε ότι οι χώρες του Νότου που υφίστανται τις εντονότερες προσφυγικές ροές πρέπει να ενωθούν και να απαιτήσουν τη δίκαιη κατανομή των βαρών.

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνουμε χώρος φιλοξενίας είτε αξιοπρεπούς, είτε αναξιοπρεπούς διαβίωσης για τους πρόσφυγες, και δεν είναι θέμα χρημάτων και κονδυλίων. Όσο η Ευρώπη δεν μοιράζει τους πρόσφυγες, το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί», είπε χαρακτηριστικά η κ. Χριστοδουλοπούλου.

Ζήτησε επίσης από τον αρμόδιο υπουργό να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη και να αναλάβει πρωτοβουλία για συνεννόηση με την Ιταλία, την Ισπανία και τη Μάλτα, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μέτωπο αντίστοιχο με εκείνο των χωρών του Βίζενγκραντ, ώστε να αναγκαστεί η Ευρώπη να λάβει αποφάσεις. «Ή θα πνίγουμε τους ανθρώπους, που δεν το θέλουμε, ή με τον αποκλεισμό εξόδου θα γίνουμε Ιορδανία», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλόγισε, τέλος, στα κόμματα που δεν ψηφίζουν το νομοσχέδιο υποκρισία, αφού «από την από τη μια πλευρά δήθεν υποστηρίζουν τους κατοίκους των νησιών και από την άλλη είναι υπέρ του γεωγραφικού περιορισμού».

Από την πλευρά του ο Μάκης Βορίδης εκπροσωπώντας τη Νέα Δημοκρατία υπογράμμισε πως «τα κράτη δεν έχουν εκχωρήσει την κυριαρχία για τη μεταναστευτική πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση», απαντώντας στα λεγόμενα της κ. Χριστοδουλοπούλου.

Ο κ. Βορίδης υπογράμμισε πως το μέγιστο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης είναι να δίνει λεφτά. «Η κυβέρνηση πρέπει να υπερασπιστεί με ρεαλιστικό τρόπο τα ανθρώπινα δικαιώματα και ταυτόχρονα να βλέπει τις αναγκαιότητες του ελληνικού λαού αλλά και να υπερασπίζεται ζητήματα που συνέχονται και είναι εθνικού χαρακτήρα» τόνισε ο κ. Βορίδης.

«Η αριστερή προσέγγιση, που πρεσβεύετε, εφαρμόστηκε στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα: 1.000.000 πέρασαν από την Ελλάδα. Η Ελλάδα έπαυσε να είναι χώρα και έγινε χώρος διέλευσης. Καταργήθηκαν όλες οι διαδικασίες ταυτοποίησης, ελέγχου, καμία διοικητική πράξη. Μπαίνανε καραβιές στη Μυτιλήνη, ερχόντουσαν καραβιές στον Πειραιά. Φεύγανε με λεωφορεία στην Ειδομένη και κάποια στιγμή οι υπόλοιπες χώρες αποφάσισαν ότι η αριστερή προσέγγιση δεν τους ταιριάζει, δεν τους αρέσει. Όλες οι κυβερνήσεις. Δεν υπήρχε δεξιά ή αριστερή. Σήκωσαν φράκτες, κλείσανε σύνορα, βάλανε σκληρές πολιτικές και είπαν δεν θέλουμε να γίνει η Ευρώπη ελεύθερος χώρος διέλευσης όποιου θέλει να περάσει τα σύνορα» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Πηγή: skai.gr