Μοσκοβισί σε Ανδρουλάκη: Πρωτοβουλία της Αθήνας η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

Την απάντηση του Πιερ Μοσκοβισί προς τον ίδιο ότι η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά ήταν πρωτοβουλία της σημερινής κυβέρνησης επικαλείται ο Νίκος Ανδρουλάκης για να διαψεύσει τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα από τη Λέσβο ότι «αυτή τη φορολογική πολιτική δεν την εμπνευστήκαμε εμείς, αλλά τη βρήκαμε».

Ο γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων επισήμανε στον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ ότι «ήταν πρωτοβουλία της σημερινής κυβέρνησης η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά καθώς και ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να συζητήσει προτάσεις για την μείωση του».

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός επέρριψε την ευθύνη για την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% στα νησιά από την 1η Ιουλίου στις προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Ο πρωθυπουργός χθες στη Λέσβο ανέφερε για τον ΦΠΑ ότι αυτή τη φορολογική πολιτική δεν την εμπνευστήκαμε εμείς, αλλά τη βρήκαμε», ότι πρόκειται για «δεσμεύσεις που έβαλαν οι θεσμοί, δεσμεύσεις που έβαλαν άλλοι στο μυαλό των θεσμών και μάλιστα των πιο σκληρών με το περίφημο «mail Χαρδούβελη», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης, προσθέτοντας ότι «την ανατροπή του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος στη νησιωτική Ελλάδα υπέγραψε ο κ. Τσίπρας τον Ιούλιο του 2015».

Η απάντηση Μοσκοβισί όπως την παραθέτει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ:


«Το άρθρο 120 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2006, σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (οδηγία ΦΠΑ), εξακολουθεί να επιτρέπει στην Ελλάδα να εφαρμόζει συντελεστές μέχρι 30% χαμηλότερους από τους αντίστοιχους συντελεστές που εφαρμόζονται στην ηπειρωτική Ελλάδα σε συγκεκριμένα γεωγραφικά διαμερίσματα και νησιά. Δεν υπάρχουν σχέδια τροποποίησης του εδαφικού πεδίου εφαρμογής της οδηγίας ΦΠΑ.

»Μολονότι η Επιτροπή παρακολουθεί τη φορολογική πολιτική στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας για την Ελλάδα, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), η ευθύνη για τη φορολογική πολιτική και τις επιλογές ως προς τον φόρο προστιθεμένης αξίας (ΦΠΑ) εναπόκειται στις ελληνικές αρχές».

Πηγή: skai.gr