Γιούνκερ σε Τουρκία: Άμεση απελευθέρωση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών

Τη ρητή και ξεκάθαρη στήριξή του στη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για την άμεση απελευθέρωση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών και μάλιστα από το βήμα της Βουλής, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Παραμένουν φυλακισμένοι Τουρκία. Και δεν μπορεί να λένε ότι η παρουσία τους σε τουρκικό έδαφος αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας. Πρέπει οπωσδήποτε να απελευθερωθούν», επισήμανε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας, μία μόλις ημέρα μετά την απόρριψη και του τρίτου αιτήματος αποφυλάκισής τους από την Άγκυρα.

Παράλληλα, ο κ. Γιουνκέρ άφησε αιχμές και για τη ρητορική έντασης της Άγκυρας, κάνοντας λόγο για «παραβιάσεις» στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, επαναλαμβάνοντας όσα είπε στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στη Βάρνα περί υποχρέωσης της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Οικονομία: Συνεχίστε τις προσπάθειες. Μην αφήσετε να πάνε χαμένες τόσες θυσίες

Μεγάλο μέρος της ομιλίας του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ήταν και ο πρώτος ευρωπαίος αξιωματούχος που απευθύνεται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, επικεντρώθηκε όπως ήταν αναμενόμενο στην οικονομία και τον Αύγουστο ως μήνα ορόσημο για την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια, με τον ίδιο να αναφέρει ότι «η Ελλάδα πλέον θα μπορεί να σηκώσει κεφάλι, να γυρίσει σελίδα και να ανακτήσει τη θέση που δικαιούται στην Ευρώπη».

Ο ίδιος αναφέρθηκε με ιδιαίτερα θερμά λόγια στις θυσίες του ελληνικού λαού και την απερίφραστη προσήλωση της Ελλάδας (σ.σ. κυβέρνησεων) στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της, διαμηνύοντας, ωστόσο, στην κυβέρνηση ότι οι υποχρεώσεις της δεν τελειώνουν τον Αύγουστο και προειδοποιώντας για τους κινδύνους που εγκυμονεί τυχόν εγκατάλειψη των μεταρρυθμίσεων.

«Τώρα προπαρασκευάζετε το μέλλον των παιδιών σας. Πρέπει να συνεχίσετε τις προσπάθειες και να μην αφήσετε να πάνε χαμένες τόσες θυσίες. Τον Αύγουστο μετά το τέλος του προγράμματος εκτός από τη χρηματοδότηση από τις αγορές πρέπει και να υλοποιηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις που δεσμευτήκατε. Για την Ελλάδα του αύριο πρέπει να θεραπευτούν όλες οι παθογένειες που οδήγησαν στην κρίση, να εκριζωθεί μία και έξω η διαφθορά ενώ η χώρα έχει ανάγκη κι από υγιείς τράπεζες…», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Χρέος: Οι Ευρωπαίοι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους

Αρωγός στάθηκε πάντως ο κ. Γιούνκερ στον διακαή πόθο της ελληνικής κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση του χρέους, στέλνοντας μήνυμα προς την Ευρώπη, για τήρηση των δεσμεύσεών της.


Σκοπιανό: Θέμα Ελλάδας – ΠΓΔΜ αλλά επείγουσα η επίλυση του ονοματολογικού

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, επισημαίνοντας την ανάγκη άμεσης επίλυσης του ζητήματος. Απέφυγε, ωστόσο, να προχωρήσει σε νουθεσίες, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί ζήτημα των δύο χωρών επί τη βάση των δικών τους αξιών και κριτηρίων και προσθέτοντας πως η επίλυση του ονοματολογικού πρέπει να προηγηθεί της οποιασδήποτε προσχώρησης της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε.

Προσφυγικό: Οφείλουν οι άλλες χώρες της Ε.Ε. να συνδράμουν την Ελλάδα

Ο κ. Γιούνκερ έκανε ειδική μνεία και στο βάρος που σηκώνει η χώρα μας στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, απευθύνοντας μήνυμα στις χώρες της Ευρώπης που αδιαφορούν ότι «οφείλουν να επιδείξουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα και να τη συνδράμουν».

«Ζήτω η Ευρωπαϊκή Ελλάδα. Ζήτω η ελληνική Ευρώπη»

Με τη φράση: «Ζήτω η Ευρωπαϊκή Ελλάδα. Ζήτω η ελληνική Ευρώπη», στα ελληνικά έκλεισε την ομιλία του στη Βουλή ο Πρόεδρος της Κομισιόν, έχοντας επισημάνει πολλάκις νωρίτερα ότι δεν νοείται Ευρώπη χωρίς Ελλάδα και Ελλάδα εκτός της Ευρώπης και ευρωζώνης, «καρφώνοντας» μάλιστα για «λαϊκισμό και δημαγωγία» όσους υποστήριζαν το Grexit.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά