Υποσχέσεις Γιούνκερ για μείωση χρέους εφόσον συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις

Την αδιάκοπη συνέχιση του προγράμματος Εργασίας στο οποίο έχει δεσμευθεί η Ελλάδα μετά και την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στήριξης προέταξε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, έδωσε υποσχέσεις για μείωση του χρέους της Ελλάδας, εφόσον η χώρα συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, καλώντας παράλληλα τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης να τηρήσουν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ικανοποιημένος με τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, χαρακτηρίζοντάς τις εξαιρετικές, προσθέτοντας ωστόσο ότι εξαιρετικές είναι και οι θυσίες του ελληνικού λαού.

Σημείωσε μάλιστα ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην απορροφητικότητα κοινοτικών κονδυλίων, από το πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 27 δισ. ευρώ που φέρει το όνομα του και ως εκ τούτου η ελληνική οικονομία δείχνει να επανέρχεται με θετικές προοπτικές.

Ο κ. Γιούνκερ, ερωτηθείς αν συμφωνούν οι εταίροι με το αναπτυξιακό πρόγραμμα που έχει παρουσιάσει η Ελλάδα για τη μεταμνημονιακή έποχη, απάντησε ότι όλες οι μεταρρυθμίσεις που ακολουθούνται στη χώρα είναι σωστές και θα πρέπει να δούμε ποιες θα είναι αυτές που θα προκριθούν.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην είναι σαφής η έξοδος της Ελλάδας από τα προγράμματα στήριξης, αφού καμία άλλη χώρα δεν τα κατάφερε όπως η Ελλάδα», επεσήμανε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας.

Πρόσθεσε δε ότι η εκπληκτική απόδοση της ελληνικής οικονομίας «είναι το διαβατήριο μας για μια σαφή και καθαρή έξοδο», σημειώνοντας πως αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα την επόμενη μέρα είναι μία σταθερή προοπτική δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης και όχι συμβουλές για λιτότητα.

Επιπλέον, εξήρε τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, χαρακτηρίζοντας την στάση της χώρας ηρωική, «διασφαλίζοντας τα ευρωπαϊκά σύνορα και τις ευρωπαϊκές αξίες» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε παράλληλα ότι η χώρα εργάζεται υπέρ μιας δίκαιας και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και παραμένει ψύχραιμη στην αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων, προωθώντας τον διάλογο.

Τέλος, ανέφερε ότι η Ελλάδα προκρίνει πρωτοβουλίες συνανάπτυξης των Βαλκανίων, επιδιώκοντας μία αμοιβαία αποδεκτή λύση με την ΠΓΔΜ και προωθώντας την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

Πηγή: ΣΚΑΪ.gr