Τζανακόπουλος: Δεν υπάρχει συμφωνία για τις γαλλικές φρεγάτες

Στις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου για το ζήτημα των γαλλικών φρεγατών παρέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας έγιναν διερευνητικές συζητήσεις αλλά όλες οι απαντήσεις δόθηκαν από τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο. O κ. Κουβέλης είπε ότι υπάρχουν συνομιλίες ωστόσο όλες οι απαντήσεις έχουν δοθεί από τον κ. Καμμένο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα ρήγμα στη σχέση του κ Καμμένου ή του κ Κουβέλη με τον πρωθυπουργό ενώ πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, δεν υπάρχει συμφωνία και ότι οι συζητήσεις είναι διερευνητικές.

Αναφερόμενος στη συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει δύο προϋποθέσεις για την ύπαρξη μιας αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας, τη σύνθετη ονομασία και το "erga omnes".

Σημείωσε ότι στόχος είναι μέχρι τις 21 Ιουνίου να έχουν κλείσει όλα τα ανοιχτά ζητήματα της συμφωνίας, κάτι που κρίνεται ως ρεαλιστικό και από τις δύο πλευρές.

«Τα θέματα που θα μας απασχολήσουν είναι πολυσύνθετα. Αλλά εκτιμώ ότι υπάρχει η δυνατότητα για κλείσιμο σε αυτή την ημερομηνία. Αν μείνουν κάποιες ουρές δεν αποκλείεται ένα ακόμη Eurogroup για να σφραγιστεί η συμφωνία», υπογράμμισε.

Για τους Έλληνες στρατιωτικούς είπε ότι δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη για το θέμα και ότι το ζήτημα της ανταλλαγής που έθεσε ο Ερντογάν είναι πέραν των ορίων της ευρωπαϊκής έννομης τάξης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε επίσης σφοδρή επίθεση κατά του προέδρου της ΝΔ με αφορμή τα λεγόμενα του κ Μητσοτάκη το πρωί στη Βουλή, για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη ΔΕΗ.

Τόνισε ότι τα περισσότερα από όσα είπε ο κ Μητσοτάκης ήταν ψέματα που υπαγορεύθηκαν από τις ατμομηχανές της αντικυβερνητικής προπαγάνδας.

Στο ζήτημα της ΔΕΗ επανέλαβε αυτά που είπε ο αρμόδιος Υπουργός κος Σταθάκης. Σημείωσε ότι το σχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ, που είχε αρχίσει να υλοποιεί η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και το οποίο υπερασπίστηκε με πάθος ο κος Μητσοτάκης πριν από λίγο, προέβλεπε την πώληση του 22% του συνολικού παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, του 21,4% του σημερινού λιγνιτικού δυναμικού της, του 18% του σημερινού δυναμικού φυσικού αερίου της επιχείρησης καθώς και του 26,3% του σημερινού υδροηλεκτρικού δυναμικού της.

«Η σημερινή κυβέρνηση ευτυχώς ακύρωσε τον σχετικό νόμο από την άνοιξη του 2016 και πέτυχε μια συμφωνία που επιτρέπει στη ΔΕΗ να διατηρήσει το 90,9% του συνολικού δυναμικού της επιχείρησης χωρίς βεβαίως την πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων ή μονάδων φυσικού αερίου, όπως ψευδώς ισχυρίστηκε πριν από λίγο ο κ. Μητσοτάκης. Την ίδια στιγμή τόσο η ΔΕΗ όσο και ο ΑΔΜΗΕ παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο», είπε.

Ανέφερε τέλος ότι η συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για να ευθυγραμμιστεί η χώρα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, βρίσκεται στον αντίποδα των πολιτικών που η ΝΔ υλοποιούσε και τις οποίες σήμερα προτείνει ξανά στον ελληνικό λαό.

Δηλαδή, «στον αντίποδα της πολιτικής κατατεμαχισμού της ΔΕΗ, ξεπουλήματος των πιο παραγωγικών και ανταγωνιστικών της μονάδων και πλήρους ιδιωτικοποίησης του δικτύου της μέσω της πώλησης του ΑΔΜΗΕ».




Πηγή: skai.gr