Ενδοκυβερνητικές γκρίνιες για συντάξεις, ΔΕΗ και υιοθεσίες

Ενδοκυβερνητικές αναταράξεις, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, προκαλούν οι ψηφισμένες περικοπές στις συντάξεις, το νομοσχέδιο για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αλλά και το θέμα της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια.

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε το μεσημέρι, βουλευτές έθεσαν το ερώτημα αν οι περικοπές στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου του 2019 μπορούν να ανακληθούν, μετά και τα στοιχεία για το πλεόνασμα για το 2017, που έφτασε το 4% του ΑΕΠ έναντι στόχου 1,75%.

Περισσότεροι από 10 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να είπαν ότι δεν μπορούν να υποστηρίξουν τις περικοπές έως 18% από τον επόμενο χρόνο, και διερωτήθηκαν πώς θα μπορέσουν να πάνε σε εκλογές υπό τη σκιά νέων μέτρων.

Υποστήριξαν πως οι θετικές δημοσιονομικές επιδόσεις μπορούν να αναστείλουν τις μειώσεις των συντάξεων, ενώ παράλληλα τόνισαν πως η πορεία της οικονομίας δεν επιτρέπει ούτε την επίσπευση της μείωσης του αφορολόγητου από τις αρχές του 2019 - ενδεχόμενο που έχει αφήσει ανοιχτό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Επίσης, ομάδα 10 βουλευτών αναμένεται να εκφράσει γραπτώς τη διαφωνία της για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, αντιτιθέμενη στην σχετική πρόβλεψη που αναμένεται να περιέχει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Ενδέχεται μάλιστα να στείλουν επιστολή στον πρωθυπουργό.

Όσον αφορά στο θέμα της ΔΕΗ, κυβερνητικοί βουλευτές που τοποθετήθηκαν στην αρμόδια Επιτροπή ζήτησαν να υπάρξει πρόβλεψη ώστε να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας στις μονάδες της ΔΕΗ που πρόκειται να πωληθούν, ενώ διατύπωσαν ανησυχίες και για το ύψος του τοπικού πόρου.

Ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης υποστήριξε πάντως για τον μεν τοπικό πόρο ότι θα είναι ισοδύναμος του σημερινού ενώ εξετάζεται και η ενίσχυσή του, για τα δε εργασιακά διαβεβαίωσε πως οι εργαζόμενοι που θα μεταφερθούν στις νέες εταιρίες θα πάνε με τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας που θα έχει υπογράψει προηγουμένως η ΔΕΗ και διατηρώντας όλα τα δικαιώματά τους.

Ο υπουργός παραδέχτηκε πάντως τη δυνατότητα που θα έχουν οι επενδυτές να προχωρήσουν σε απολύσεις εργαζομένων μετά την παρέλευση 6ετίας, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί η νομοθετική εξουσία να παρέμβει στους όρους της σχέσης που διέπουν δύο ιδιώτες.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΣΥΡΙΖΑ