Κλείσιμο

Προβληματισμός βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την πώληση λιγνιτικών μονάδων

Προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο πώλησης των λιγνιτικών μονάδων σε Μελίτη και Μεγαλόπολη και ιδίως στους βουλευτές των λιγνιτοπαραγωγικών περιοχών που προσπαθούν να τηρήσουν μία επιφυλακτική στάση με το βλέμμα στις εκλογικές τους περιφέρειες όπου επικρατεί αναβρασμός.

O αρμόδιος Υπουργός Γιώργος Σταθάκης από την πλευρά του επιδόθηκε σε διακριτικό πολιτικό μασάζ, επιχειρώντας να καθησυχάσει τις ανησυχίες τους.

Αν και κανένας δεν αναφέρθηκε σε πρόθεση καταψήφισης του νομοσχεδίου, όλοι απέφυγαν να υπεραμυνθούν του νομοσχεδίου, διατυπώνοντας ανησυχίες κυρίως για τα εργασιακά δικαιώματα και το ύψος του τοπικού πόρου, καλώντας τον κ. Σταθάκη να προχωρήσει στις απαραίτητες νομοτεχνικές βελτιώσεις που θα ξεκαθαρίζουν απολύτως το τοπίο.

Για άρθρα που όπως είναι σήμερα διατυπωμένα μοιάζουν να αμφισβητούν κάποια άλλα, μίλησε ο βουλευτής Κοζάνης Θέμης Μουμουλίδης (ΣΥΡΙΖΑ), τονίζοντας με νόημα πως δεν πρέπει να παραμείνει ανοιχτό κανένα «παραθυράκι» που θα αφήνει εκτεθειμένους τους εργαζόμενους.

«Η εξασφάλιση των εργασιακών σχέσεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων είναι προτεραιότητα. Καμία απόλυση δεν μπορεί να γίνει δεκτή και πρέπει να διασφαλιστεί και η ανταποδοτικότητα προς τις τοπικές κοινωνίες. Ό,τι προβλέπει το νομοσχέδιο δεν μοιάζει αρκετό. Όλα αυτά πρέπει κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας να τα σκεφτούμε», σημείωσε από την πλευρά του ο βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Σέλτσας.

Στον λεγόμενο τοπικό πόρο εστίασε το ενδιαφέρον του ο κυβερνητικός βουλευτής Κοζάνης, Γιάννης Θεοφύλακτος, ζητώντας ο νέος πόρος να είναι μεγαλύτερος του υφιστάμενου και συνδυασμένος με επιπλέον χρηματοδοτικά εργαλεία και διαμηνύοντας στον Υπουργό ότι σε κάθε περίπτωση δεν είναι αποδεκτό χαμηλότερο ποσό ή ποσοστό του σημερινού.

Ο κ. Θεοφύλακτος μάλιστα ζήτησε τη διαγραφή του όρου «ιδίως» από τη διάταξη που αφορά στη χρήση του τοπικού πόρου, προκειμένου όπως υπογράμμισε να χρησιμοποιείται αυτός αποκλειστικά για έργα υποδομής κι ανάπτυξης στις τοπικές κοινωνίες και να αποφευχθούν φαινόμενα του παρελθόντος όπου όπως είπε «χρησιμοποιούνταν τα χρήματα για την επιδότηση πανηγυριών τα καλοκαίρια ώστε να αγοράζουν οι τοπικοί σύλλογοι σουβλάκια».

Ο Γιώργος Σταθάκης, επιχείρησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες των κυβερνητικών βουλευτών, υποστηρίζοντας για τον μεν τοπικό πόρο ότι θα είναι ισοδύναμος του σημερινού ενώ εξετάζεται και η ενίσχυσή του, για τα δε εργασιακά διαβεβαίωσε πως οι εργαζόμενοι που θα μεταφερθούν στις νέες εταιρίες θα πάνε με τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας που θα έχει υπογράψει προηγουμένως η ΔΕΗ και διατηρώντας όλα τα δικαιώματά τους.

Ερωτηματικό προκαλεί πάντως τι θα σημάνει στην πράξη ο εσωτερικός κανονισμός που θα καταρτίσουν οι νέες εταιρίες παρότι όπως είπε ο Υπουργός θα ακολουθεί το νόμο.

Ο ίδιος πάντως παραδέχτηκε τη δυνατότητα που θα έχουν οι επενδυτές να προχωρήσουν σε απολύσεις εργαζομένων μετά την παρέλευση 6ετίας, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί η νομοθετική εξουσία να παρέμβει στους όρους της σχέσης που διέπουν δύο ιδιώτες.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά
TAGS: ΣΥΡΙΖΑ