Άρνηση πατρότητας το αφήγημα ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ για την πώληση λιγνιτικών μονάδων

Ομαδικό «ΟΧΙ» και υπαινιγμοί περί κυβερνητικής «κωλοτούμπας και κοροϊδίας» των πολιτών η ρητορική σύσσωμης της αντιπολίτευσης - άρνηση της πατρότητας του μέτρου και δικαιολογίες περί επιβολής από τους Θεσμούς το αφήγημα των βουλευτών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην αγωνιώδη τους προσπάθεια να αποκρούσουν τη σκληρή κριτική που δέχονται πανταχόθεν. Υπό αυτό το κλίμα συνεχίζεται η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων σε Μελίτη και Μεγαλόπολη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ενδεικτική της αμηχανίας που επικρατεί στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ για όσα έλεγαν οι βουλευτές του κόμματος προεκλογικά, ήταν η τοποθέτηση του εισηγητή Ηλία Καματερού, ο οποίος παραδέχτηκε ότι πάγια θέση του κόμματος είναι η ενέργεια ως δημόσιο αγαθό και για να αντισταθμίσει τη μεταστροφή επανέφερε την πρακτική της επίρριψης ευθυνών στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τις συμφωνίες που είχαν συνάψει με τους Θεσμούς, αρνούμενος την «ιδιοκτησία» του νομοσχεδίου.

«Μην φοβάστε στη ΝΔ δεν προσχωρούμε στην αντίληψή σας περί ιδιωτικοποίησης των πάντων. Εμείς διαπραγματευόμαστε για να βελτιώσουμε το δυνατόν τις συμφωνίες. Εμείς σε αντίθεση με τους προηγούμενους που είχαν έτοιμη τη μικρή ΔΕΗ για να εκποιήσουν μεγάλα κομμάτια από όλους τους τομείς της ΔΕΗ, καταφέραμε να κάνουμε από-επένδυση σε εκείνο το κομμάτι που ούτως ή άλλως δεν έχει μέλλον κι επίσης πετυχαίνουμε μείωση των ρύπων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός βουλευτής.

Με ανάλογο «αφήγημα» εμφανίστηκε και ο βουλευτής του κυβερνητικού εταίρου των ΑΝΕΛ, Γιώργος Λαζαρίδης, ο οποίος υιοθετώντας τη γραμμή του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Σταθάκη περί αποφυγής πώλησης των καλύτερων μονάδων της ΔΕΗ που είναι οι υδροηλεκτρικές και του φυσικού αερίου, υποστήριξε ότι «με το παρόν νομοσχέδιο επιτυγχάνεται μία καλή συμφωνία».

Για «κροκοδείλια» δάκρυα και «κοροϊδία» των τοπικών κοινωνιών κατηγόρησε από την πλευρά του τους κυβερνητικούς βουλευτές, ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Σκρέκας. «Είστε 100% ιδιοκτήτες της χειρότερης διαπραγμάτευσης που έκανε ποτέ κυβέρνηση», ήταν το καυστικό του σχόλιο στα περί άρνησης πατρότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι αντιδρούσε σε όλες τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού της ΔΕΗ για να καταλήξει στην πώληση των πιο ανταγωνιστικών μονάδων «στο βωμό των ιδεοληψιών».

Εξίσου σκληρή κριτική για την τακτική «πετάω την μπάλα στην εξέδρα», άσκησε και ο Γιώργος Αρβανιτίδης εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τονίζοντας με νόημα ότι: «ιδιοκτησία προγράμματος - τι εντυπωσιακό αφήγημα. Φταίνε πάντα για όλα οι προηγούμενοι και αν δεν πετύχει θα πείτε “έλα ρε αδερφέ οι άλλοι θα φταίνε”. Αξίζει αυτό στους πολίτες μετά από 8 χρόνια κρίσης;».

«Θυσιάζετε τις λαϊκές ανάγκες και τα εργασιακά δικαιώματα στο βωμό της κερδοφορίας», ανέφερε ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ. Κατηγορηματικά αντίθετος με το νομοσχέδιο εμφανίστηκε και ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων, ενώ ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι έκανε λόγο για ένα «κακό νομοσχέδιο», κατηγορώντας την κυβέρνηση για «χάσιμο χρόνου» επί τρία χρόνια κατά τα οποία όπως είπε αυστηροποιήθηκαν οι όροι για την εκπομπή ρύπων και οι λιγνιτικές μονάδες μείωσαν την εμπορική τους αξία.

Πάντως ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνεχίζει να δέχεται κριτική και εκ των έσω - από βουλευτές των ενεργειακών περιοχών - ιδίως αναφορικά με τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του βουλευτή Κοζάνης Θέμη Μουμουλίδη (ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος σχολίασε ότι ορισμένα άρθρα μοιάζουν να αμφισβητούν κάποια άλλα όπως είναι σήμερα διατυπωμένα, τονίζοντας με νόημα πως δεν πρέπει να παραμείνει ανοιχτό κανένα «παραθυράκι» και καλώντας τον Γιώργο Σταθάκη να προχωρήσει στις αναγκαίες βελτιώσεις.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά - skai.gr