Κλείσιμο

Γκρίζα παντού: Οικονομία, Σκόπια, Αιγαίο

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να ταξιδέψει στο Καστελόριζο, και στη συνέχεια να παραβρεθεί στο αναπτυξιακό συνέδριο της Ρόδου, συνοδευόμενος από πλειάδα υπουργών για να δώσει ένα πανηγυρικό χαρακτήρα αναφορικώς με τις επιδόσεις της κυβέρνησης τώρα που τα πράγματα φαίνεται να οδηγούνται κάπου όσον αφορά την οικονομία.  Αλλά η συγκυρία είναι μάλλον από τις χειρότερες για την κυβέρνηση, γιατί ούτε στην οικονομία τα πράγματα έχουν αυτό που προσπαθεί να μεταδώσει ο κ. Τσίπρας, ότι δηλαδή έχουμε μπει σε μια καλή φάση, ούτε όμως και τα εθνικά θέματα μπορεί να επικαλεστεί ο πρωθυπουργός.  

Τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά ούτε στο ζήτημα των Σκοπίων, ούτε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις οι οποίες περνούν από σημαντική κλιμάκωση κάθε μέρα. Την περασμένη Πέμπτη υπήρξε 20λεπτη συνομιλία Τσίπρα - Γιλντιρίμ που έδωσε στο Μέγαρο Μαξίμου αισιοδοξία ότι αποκαταστάθηκε γραμμή επικοινωνίας, δυο μέρες μετά, ο κ. Γιλντιρίμ έκανε την αποκάλυψη ότι κατέβασαν τη σημαία από ελληνική βραχονησίδα φέρνοντας το ζήτημα όχι απλώς του «γκριζαρίσματος» του Αιγαίου, άλλα της ευθείας αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στα νησιά, αναφορές που δεν έκανε μόνο ο τούρκος πρωθυπουργός αλλά τον συνόδεψε και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ο κ. Τσαβούσογλου. Τα πράγματα συνεπώς στα ελληνοτουρκικά δεν είναι καλά αυτή την περίοδο, και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι φτάνει στο σημείο να μιλήσει για ακήρυχτο πόλεμο ο κατά τα άλλα νουνεχής αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβελης ο οποίος τοποθετήθηκε στην κυβέρνηση για να είναι το αντίπαλον δέος σε σχέση με τον «πατριδοκάπηλο» όπως χαρακτηρίζεται Πάνο Καμμένο. Αλλά και ο κ. πρωθυπουργός των Σκοπίων κ. Ζάεφ ενώ προ ημερών δήλωνε ότι «μόλις δείτε συνάντηση μου με τον Τσίπα σημαίνει ότι πάμε πολύ καλά και φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής για τη συμφωνία», ανέφερε μόλις προχθές ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα αναφορικά με το erga omnes», άρα θα εξακολουθούν να φωνάζουμε ο ένας τον άλλο «Μακεδόνα». Άρα, και εκεί το πράγμα φαίνεται να σκαλώνει σημαντικά.

Αν είχε μια ελπίδα ο κ. Τσίπρας να προσδώσει κάτι το αισιόδοξο στην κυβέρνηση του στο πεδίο της οικονομίας και εκεί τα πράγματα ξαφνικά αγρίεψαν… Ως τώρα είχαμε δεδομένο ότι το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών έδειχναν μια κάποια ανοχή στην κυβέρνηση, δηλαδή η συμπεριφορά τους ήταν κάπως διαφορετική σε σχέση που αυτή επέδειξαν σε Σαμαρά και Βενιζέλο, όμως τώρα αρχίζουν οι πιέσεις για τις μισοδουλειές που έκανε ο πρωθυπουργός όπως φαίνεται και από δηλώσεις αξιωματούχων και δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, οι οποίες μειώνουν το ποσοστό της πρόβλεψης για την ανάπτυξη το 2018 αλλά και το 2019.

Στο χορό μπήκε και το ΔΝΤ, και ακούστηκε μετά από πολύ καιρό και η «φωνή της συνείδησης» του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή η εσωκομματική αντιπολίτευση. Όχι οι 53 με τον κ. Τσακαλώτο, αλλά ο Νίκος Φίλης, ο οποίος είπε ότι δεν συμμερίζεται το κυβερνητικό success story. Είναι λάθος είπε, να λέμε ότι καλώς βαδίζουμε όταν πρέπει να παράγουμε πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Που σημαίνει όταν οι Έλληνες αποδεδειγμένα, όπως δείχνουν και τα στοιχεία, αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους τους , το ότι παράγεται αυξημένο πλεόνασμα σημαίνει ότι έχει στεγνώσει η αγορά, το δημόσιο δεν πληρώνει, και προσπαθεί να πάρει απ’ όπου μπορεί.

Με τέτοιες συνθήκες success story προφανώς δεν υπάρχει, ούτε η ανάπτυξη που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός στο αναπτυξιακό συνέδριο της Ρόδου συνοδευόμενος από 20 υπουργούς που ταξίδεψαν για λίγες ώρες στα Δωδεκάνησα κάνοντας μια ωραία εκδρομούλα, συνοδεύοντας τον κ. Τσίπρα.
Πηγή: Άρης Πορτοσάλτε