Κλείσιμο

Οι προϋποθέσεις του Νίκου Φίλη για καθαρή έξοδο από το μνημόνιο

Στην αποδόμηση της «καθαρής εξόδου» από το Μνημόνιο επεχείρησε να προχωρήσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Ο πρώην υπουργός αφήνοντας σαφείς αιχμές για την πολιτική της κυβέρνησης υποστήριξε με νόημα ότι «Δεν είναι έξοδος αν κουβεντιάσουμε πως θα αυξηθεί η απόκλιση από την Ευρώπη» ενώ πρόσθεσε ότι κατά τον ίδιο για να πραγματοποιηθεί η «καθαρή έξοδος» θα πρέπει να υπάρχουν δύο προαπαιτούμενα: «Η πορεία εξόδου από την κρίση πρέπει να συνοδευτεί από σύγκλιση της οικονομίας με ευρωπαϊκές οικονομίες. Και με πολιτικές που πρέπει να κλείνουν τις κοινωνικές ανισότητες και όχι να τις ανοίγουν», εξήγησε.

Συνεχίζοντας την αμφισβήτησή του στα περί εξόδου από τα μνημόνια είπε: «Βγαίνουμε (από το μνημόνιο) μάλιστα! Με τι στόχους; Θα υπάρξει πολιτική σύγκλιση ή θα αυξηθεί η απόσταση». Αναφερόμενος στο χρέος τέλος, τόνισε ότι στα επίπεδα που έχει φτάσει απαιτείται ονομαστική απομείωση, δηλαδή κούρεμα και επικαλούμενος μια σχετική μελέτη τόνισε πως «χωρίς ονομαστική απομείωσή του της τάξης του 15% με 20% δεν μπορεί να γίνει απόσβεση του χρέους».

Λίγο αργότερα σε συνεδρίαση της επιτροπής ΔΕΚΟ της Βουλής για το διορισμό του νέου Προέδρου του ΝΑΤ, τόσο ο Νίκος Φίλης όσο και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας αναφέρθηκαν σε περικοπές συντάξεων που θα γίνουν από 1/1/2019.

Αναφερόμενος στο ΝΑΤ, ο κ. Φίλης μίλησε για βάναυσες περικοπές και σημείωσε αιχμηρά «Υπάρχουν θέματα όπως η περικοπή συντάξεων. Θα ήταν λάθος να πούμε ότι δεν επίκεινται νέες περικοπές, έρχονται την 1/1/2019» παρατηρώντας ωστόσο ότι αυτές οι περικοπές προέρχονται από προηγούμενες κυβερνήσεις.

Στο ίδιο κλίμα και ο κ. Μπαλαούρας που συμφώνησε ότι σωστά έθεσε ο Νίκος Φίλης το θέμα της περικοπής των συντάξεων όπου όπως σημείωσε «υπάρχει πρόβλημα».

Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου