Κλείσιμο

Σενάριο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα βλέπει το CNBC

Σενάριο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα βλέπει το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

«Υπάρχουν κάποιες εκλογές στην Ευρώπη για τις οποίες κανείς δεν μιλάει, αλλά οι οποίες θα μπορούσαν πραγματικά να δώσουν μεγάλη ώθηση στις αγορές», αναφέρεται σε άρθρο του αμερικανικού δικτύου, τονίζοντας πως το Χρηματιστήριο Αθηνών θα μπορούσε να ωφεληθεί από μια εκλογική αναμέτρηση.

Κύριος παράγοντας πίσω από πιθανή προσφυγή στις κάλπες είναι τα μέτρα λιτότητας που έχουν ήδη νομοθετηθεί για την περίοδο 2019-20.

Αναλυτές επισημαίνουν στο CNBC πως ανάμεσα στον φετινό Αύγουστο – όταν θα λήξει το Μνημόνιο – και τις αρχές του επόμενου έτους υπάρχει ένα παράθυρο εκλογών, καθώς τα μέτρα για περικοπή των συντάξεων θα τεθούν σε ισχύ τον Ιανουάριο.

Με πολιτικό κεφάλαιο την έξοδο από το πρόγραμμα και τυχόν ρύθμιση για το χρέος, ο κ. Τσίπρας θα μπορεί να πει στο εκλογικό σώμα ότι επί θητείας του η χώρα υπερέβη την κριτική και τις προκλήσεις, πριν έλθει ο λογαριασμός του 2019, σημειώνει το άρθρο.

Το CNBC εκτιμά ότι τόσο νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα θα μπορούσε να τονώσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέρει λόγω του ότι οι αγορές έχουν πλέον συνηθίσει τον κ. Τσίπρα.

Στις δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία έχει καθαρό προβάδισμα, όμως το άρθρο σημειώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ απολαμβάνει την «φυσική βάση στήριξης» που ακούει στο όνομα δημόσιος τομέας.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει τη θητεία της και οι βουλευτικές εκλογές να γίνουν το φθινόπωρο του 2019, δήλωσε νωρίτερα στον Alpha ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, επαναλαμβάνοντας το μήνυμα που έστειλε χθες ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.
Πηγή: skai.gr