Ορκωτοί ελεγκτές θα ερευνήσουν τα μαθηματικά Πολάκη για το ΚΕΕΛΠΝΟ

Σε δύο ορκωτούς ελεγκτές λογιστές με εξειδίκευση τους φορείς δημόσιας υγείας, αποφάσισε - κατά πλειοψηφία - να αναθέσει τελικά τον έλεγχο των οικονομικών του ΚΕΕΛΠΝΟ, η Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία, προκειμένου να καταλήξουν άμεσα σε ασφαλή συμπεράσματα για τα μαθηματικά του Παύλου Πολάκη και την αυτοαναιρούμενη καταγγελία του για μαύρη τρύπα 230 εκατομμυρίων ευρώ στον Οργανισμό την περίοδο 2007-2014 που στη συνέχεια κατέβασε στα 140 εκ. ευρώ.

Η πρόταση της πλειοψηφίας την οποία στήριξαν εκτός από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το Ποτάμι, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, προβλέπει παράκαμψη της συνήθης διαδικασίας ορισμού τακτικού πραγματογνώμονα από τον πίνακα των Πρωτοδικείων υπό την επίκληση ότι αυτή η διαδικασία κωλυσιεργεί και θα παρέπεμπε τον έλεγχο στις «καλένδες», ενώ στους ορκωτούς λογιστές θα δοθεί προθεσμία ενός μήνα για την παράδοση του σχετικού πορίσματος.

Στην πρόταση αντιτάχθηκαν ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη, με τον Γιάννη Κεφαλογιάννη (ΝΔ) να αφήνει υπαινιγμούς περί «τακτικισμού» για την επίκληση της επιτάχυνσης και για την αξιοπιστία των πραγματογνωμόνων λόγω επιλογής τους από την κυβερνητική πλειοψηφία, αφού τα 2 πρόσωπα στους οποίους θα ανατεθεί η έρευνα προτάθηκαν με ονοματεπώνυμο από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρο Λάππα, με το επιχείρημα ότι είναι έμπειροι και ειδήμονες σε ελέγχους οικονομικών της υγείας.

Ο ίδιος άλλωστε επέμεινε μέχρι τελευταίας στιγμής ότι βάση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ο διορισμός πραγματογνώμονα εκτός πίνακα ακολουθείται μόνο σε εξαιρετικές και επείγουσες περιπτώσεις.

«Η εμπειρία λέει ότι κάθε είδους απεύθυνση στη δικαστική διαδικασία για ορισμό πραγματογνώμονα ισοδυναμεί με ματαιοπονία ενώ εμείς είμαστε στα τελειώματα. Η διαδικασία που προτείνουμε και σύννομη είναι και διασφαλίζει ότι σύντομα θα έχουμε ένα ασφαλές συμπέρασμα έστω πρώτου τύπου. Δεν τίθεται θέμα θωράκισης πραγματογνώμονα. Είναι άνθρωποι κύρους από το Σώμα Ορκωτών Λογιστών (ΣΟΛ)», αντέτεινε ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης.

Σε κάθε περίπτωση, ο ορισμός πραγματογνωμόνων, καταδεικνύει ότι και οι βουλευτές της πλειοψηφίας στην Εξεταστική Επιτροπή δεν πείστηκαν από τα στοιχεία που παρέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης και υπό την αμφισβήτηση των πραγματικών δεδομένων συμφώνησαν με την πρόταση της ΝΔ για εμπεριστατωμένο έλεγχο των οικονομικών του ΚΕΕΛΠΝΟ.



Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά