Κλείσιμο

Τσιρώνης: Εντός 30 ημερών το διορθωμένο νομοσχέδιο για τα ζώα

«Το νομοσχέδιο θα επανέλθει σε 30 ημέρες με τις αναγκαίες διευκρινίσεις και διορθώσεις όπου κρίνεται απαραίτητο» δήλωσε στο ΑΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα, που αποσύρθηκε σήμερα το πρωί.

Παράλληλα, ο κ. Τσιρώνης είπε πως «η μέχρι τώρα συμμετοχή των πολιτών στη διαβούλευση, απέδειξε το μεγάλο ενδιαφέρον για την ευζωία των ζώων συντροφιάς και τους ευχαριστώ για αυτό».

Πρόσθεσε ότι «οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου διασφαλίζουν τη διαφάνεια, την νομιμότητα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν για τη χώρα μας από τις ευρωπαϊκές συμβάσεις» που όπως τόνισε, έχουν γνώμονα "πάντα την εξασφάλιση της ευζωίας των ζώων συντροφιάς και την αρμονική συνύπαρξη με το ανθρώπινο στοιχείο".

Νωρίτερα την Τρίτη και μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν στους πολίτες πολλές από τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τα Δεσποζόμενα και Αδέσποτα Ζώα Συντροφιάς, στην υπάρχουσα μορφή του, η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να αποσύρει το νομοσχέδιο.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου το νομοσχέδιο αποσύρεται "προς το παρόν" από τη διαβούλευση, προκειμένου να επανεξεταστούν ζητήματα που "αναδείχθηκαν από την έως τώρα διαδικασία".

Ο κ. Αποστόλου δήλωσε ότι το ν/σ ότι θα επανέλθει προς διαβούλευση όταν επαναδιαμορφωθούν οι σχετικές διατάξεις.

Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για τα κατοικίδια είχε ζητήσει νωρίτερα και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Τwitter.

Το επίμαχο ν/σ που απέσυρε το ΥΠΑΑΤ περιείχε σωρεία παράλογων διατάξεων τόσο για τα δεσποζόμενα ζώα όσο και για τα αδέσποτα.

Σύμφωνα με προσεκτική μελέτη του περιεχομένου του εν λόγω νομοσχεδίου από την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, δεκάδες διατάξεις του αποτελούν μαύρες σελίδες που αντί να επιχειρούν να βοηθήσουν στο υπαρκτό πρόβλημα του περιορισμού των αδεσπότων, το επιτείνουν με νομοθετικές ρυθμίσεις που γυρίζουν χρόνια πίσω την αντιμετώπιση των ζώων συντροφιάς, δεσποζόμενων και αδέσποτων, και παραπέμπουν σε μεθόδους μαζικής εξόντωσης.

Μεταξύ άλλων, απαγορεύει διά ρητών διατάξεων, τη φιλοζωική δράση των πολιτών και των σωματείων, όποιος πολίτης η σωματείο παραβιάσει το νόμο και περιθάλπει η φιλοξενεί η διασώζει και βρίσκει οικογένεια στα αδέσποτα, τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο από 5 ως 15 χιλιάδες ευρώ και με ποινή φυλάκισης ενός έτους και περιορίζει το ρόλο των φιλοζωικών σωματείων σε "επικουρικό" του (ανύπαρκτου) έργου των δήμων -και μόνον εφόσον οι Δήμοι το επιτρέπουν.



Πηγή: skai.gr