ΣΥΡΙΖΑ: Κανένα καθεστώς δεν μπορεί να κρατήσει υποτελή έναν εξεγερμένο λαό

«H Επανάσταση του 1821 ήταν μια λαϊκή δημοκρατική επανάσταση, βασισμένη στις αξίες και τα ιδανικά του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης, η οποία συγκλόνισε την Ευρώπη της απολυταρχίας και των αυταρχικών καθεστώτων της Ιεράς Συμμαχίας» σημειώνει στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η μη αναμενόμενη νίκη των επαναστατημένων Ελλήνων, εναντίον μιας τεράστιας αυτοκρατορίας, είναι η απτή απόδειξη ότι κανένα καθεστώς, κανένας τύραννος, όσο αιώνιος και πανίσχυρος κι αν εμφανίζεται, δεν μπορεί να κρατήσει υποτελή έναν εξεγερμένο λαό που έχει το δίκιο με το μέρος του» επισημαίνει το κυβερνών κόμμα. 

«Η Επανάσταση του 1821 υπήρξε η ιδρυτική στιγμή της δημιουργίας του ελληνικού κράτους, αλλά και ένα κομβικό ιστορικό γεγονός του 19ου αιώνα (…) Ο αγώνας των Ελλήνων για την ελευθερία, την ανεξαρτησία, την αυτοδιάθεση, τη λαϊκή κυριαρχία υπήρξε σύμβολο ελπίδας μέσα στο σκοτάδι της εποχής» τονίζει. 

Όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, «το οικουμενικό μήνυμα της ελληνικής επανάστασης ξεπέρασε τα όρια της Ευρώπης κι έφτασε ακόμα και στη Λατινική Αμερική, οδηγώντας τους προοδευτικούς ανθρώπους της εποχής να εκφράσουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους».

Σήμερα, προσθέτει το κόμμα, που στην Ευρώπη το σκοτάδι του εθνικισμού και του ρατσισμού κάνουν ξανά την εμφάνισή τους, «οφείλουμε να θυμόμαστε ότι ο αγώνας για ελευθερία, δημοκρατία, ισότητα, λαϊκή κυριαρχία είναι αδιάλειπτος και πάντοτε επίκαιρος».
Πηγή: skai.gr