Διευκρινίσεις για το ν/σ που συνδέει τα πρόστιμα του ΚΟΚ με το εισόδημα

Διευκρινίσεις του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Νίκου Μαυραγάνη σήμερα για το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες και συνδέει τα πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας με το εισόδημα.

Ο κ. Μαυραγάνης ανέφερε μιλώντας στον Αντ1 ότι ο παραβάτης θα μαθαίνει στο σπίτι του το ποσό της κλήσης που θα λαμβάνει.

«Υπάρχουν διοικητικές ποινές συνυφασμένες με το μέγεθος του εισοδήματος» σημείωσε επίσης ο κ. Μαυραγάνης, ο οποίος εξήγησε ότι δεν θα βλέπει κανείς την οικονομική κατάσταση του παραβάτη.

«Οι κλήσεις θα κόβονται αυτόματα μέσω του συστήματος. Δεν θα υπάρχει γνώση του ακριβούς ποσού γιατί δεν θέλουμε να ξέρει κανείς το εισόδημα του παραβάτη» τόνισε. 

Σύμφωνα με την διάταξη για τα πρόστιμα, θα παραμένουν σταθερά για παραβάτες με εισοδήματα μέχρι τις 50.000 ευρώ, θα διπλασιάζονται για εισοδήματα μέχρι 100.000 ευρώ και θα τριπλασιάζονται για παραβάτες με μεγαλύτερα εισοδήματα.

Η ίδια πρόβλεψη ισχύει και για τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους Δήμους (αναλόγως με τον πληθυσμό τους) στην περίπτωση που μετά από ένα έτος από την ψήφιση του νομοσχεδίου, δεν έχουν θέσει σε εφαρμογή το μέτρο για τις πιάτσες.

Αντισυνταγματική χαρακτήρισε τη ρύθμιση η ΝΔ καθώς - όπως επισημαίνει - επιβάλλει διαφορετικά πρόστιμα για το ίδιο αδίκημα. Μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιάννης Κεφαλογιάννης εκτίμησε ότι η διάταξη θα εκπέσει στα δικαστήρια.

Πηγή: skai.gr