H EE εγκαλεί την Τουρκία για τις προκλήσεις και τους δύο στρατιωτικούς

Ξεκάθαρη στήριξη στην Ελλάδα και στην Κύπρο έναντι των προκλήσεων της Τουρκίας στη Μεσόγειο Θάλασσα έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, με τους εταίρους να παρεμβαίνουν μάλιστα ευθέως υπέρ της χώρας μας στο θέμα των δύο κρατούμενων στρατιωτικών.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου, οι 28 ηγέτες καταδικάζουν τις «συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειές» της Άγκυρας στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο, ενώ υπάρχει σαφής διατύπωση σχετικά με την απελευθέρωση των δύο ελλήνων ενστόλων που παραμένουν προφυλακισμένοι επί περισσότερες από τρεις εβδομάδες στην Αδριανούπολη.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη κράτηση πολιτών της ΕΕ στην Τουρκία, περιλαμβανομένων δύο ελλήνων στρατιωτών, και καλεί για την ταχεία και θετική επίλυση αυτών των θεμάτων μέσω διαλόγου με τα κράτη-μέλη», αναφέρουν οι εταίροι.

Επιπλέον, υπήρξε δέσμευση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι θα θέσουν το ζήτημα των δύο ελλήνων στρατιωτικών στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στη Συνάντηση της Βάρνας, τη Δευτέρα, ασκώντας πίεση για επίλυση του ζητήματος.

Οι ηγέτες των 28 κάλεσαν την Άγκυρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, και να ομαλοποιήσει τις διμερείς σχέσεις της με τα κράτη-μέλη του μπλοκ, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία η Τουρκία δεν αναγνωρίζει.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τις ενέργειες του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, οι εταίροι τονίζουν πως η Άγκυρα πρέπει επειγόντως να θέσει τέλος στις έκνομες πράξεις της και να «σεβαστεί το κυρίαρχο δικαίωμα της Κύπρου να αναζητά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της».

Δεν γίνεται καμία αναφορά στις αξιώσεις της Τουρκίας και του ψευδοκράτους για συμφωνία μοιράσματος των εσόδων από την πώληση φυσικού αερίου πριν λυθεί το Κυπριακό.

Η παρέμβαση Τσίπρα για την υπόθεση Σκρίπαλ

Στη συζήτηση για τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τη Μεγάλη Βρετανία και μίλησε για την ανάγκη άμεσης διαλεύκανσης της υπόθεσης.

Υπογράμμισε ωστόσο την ανάγκη για ψύχραιμη αντιμετώπισης του ζητήματος και ότι πρέπει να διατηρείται διαρκώς ανοιχτό το παράθυρο διαλόγου με τη Ρωσία.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε επίσης τους ευρωπαίους ηγέτες για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες το πρωί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος, από την πλευρά του, του μετέφερε και τα όσα συζήτησε με τον Ντόναλντ Τραμπ για το θέμα του έλεγχου των εξοπλισμών.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή. Δε πρέπει ούτε να σιωπά αλλά ούτε και να παρασύρεται. Πολύ περισσότερο, όταν οι ΗΠΑ εκκινούν διάλογο, η Ευρώπη δεν πρέπει να το αγνοεί.
Πηγή: skai.gr