Κλείσιμο

To χάος στη Βουλή με το παραλήρημα Λαγού και την παραλίγο σύρραξη (βίντεο)

Παραλίγο «σύρραξη» στη Βουλή με πρωταγωνιστή ενός ακόμη θερμού επεισοδίου τον Χρυσαυγίτη βουλευτή Γιάννη Λαγό, ο οποίος εν μέσω ακραίου παραληρήματος, επιτέθηκε φραστικά στον πρόεδρο της Βουλής και τους βουλευτές που καταδίκασαν το εξώδικο Παμμακεδονικών Ενώσεων για το Σκοπιανό και όταν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απαίτησε να σταματήσει άρχισε να τον καθυβρίζει χαρακτηρίζοντάς τον «προδότη πουλημένο».

Οι υψηλοί τόνοι και η ρητορική μίσους του Γιάννη Λαγού, προκάλεσε την έκρηξη των βουλευτών απ’ όλες τις υπόλοιπες πτέρυγες της Βουλής, που είχαν σηκωθεί όρθιοι κι απαιτούσαν από τον βουλευτή είτε να βάλει τέλος στις ύβρεις είτε να κατέβει άμεσα από το βήμα της Ολομέλειας.

Ο ίδιος, ωστόσο, συνέχιζε απτόητος να καθυβρίζει τους πάντες, ενώ παραλίγο να πιαστεί στα χέρια με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Ξυδάκη, ο οποίος έχοντας ενημερωθεί για το επεισόδιο μπήκε τρέχοντας στην αίθουσα, στάθηκε λίγο πιο πέρα και κουνώντας εξοργισμένος το δάχτυλο στον Γιάννη Λαγό απαίτησε να σταματήσει, φωνάζοντάς του «Αφού αρνείσαι τη Δημοκρατία κατέβα κάτω!».

Τότε, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής κινήθηκε επιθετικά εναντίον του κου Ξυδάκη και σύμφωνα με τον ίδιο τον κατηγόρησε ότι ξεπούλησαν τη Μακεδονία. «Δεν πουλήθηκε τίποτα. Εσείς πουλήσατε την Κύπρο, υπόδικε, Χιτλερόψυχε, αρνητή της Δημοκρατίας», του απάντησε αιχμηρά ο Νίκος Ξυδάκης, όπως περιέγραψε λίγη ώρα αργότερα στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, προσθέτοντας ότι είχαν έρθει πρόσωπο με πρόσωπο και ότι ανάμεσά τους μπήκε ένας από τους άνδρες της Φρουράς για να αποκλιμακωθεί η ένταση.



Εκείνη ακριβώς τη στιγμή και με τα αίματα να έχουν ανάψει για τα καλά στην αίθουσα της Ολομέλειας, ο προεδρεύων Σπύρος Λυκούδης, καλούσε από τη μία τη Φρουρά να επέμβει και παράλληλα διέκοπτε προσωρινά τη συνεδρίαση για την αποφυγή των χειρότερων, ενώ εν μέσω κλειστού κυκλώματος οι βουλευτών του δημοκρατικού τόξου καταδίκαζαν απερίφραστα τη χυδαία συμπεριφορά του Γιάννη Λαγού.

Λίγα λεπτά αργότερα με την επανέναρξη της συνεδρίασης κι αφού οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής αποχώρησαν από την αίθουσα, ο Πρόεδρος της Βουλής, όχι μόνο έστελνε μήνυμα μηδενικής ανοχής απέναντι στη συνειδητή επιλογή των Χρυσαυγιτών να πυροδοτούν εντάσεις, αλλά τους κατηγορούσε για υπονόμευση της χώρας μας και ανατροφοδότηση της έντασης με την Τουρκία για να προκαλέσουν εκρηκτικές καταστάσεις, προτείνοντας τη λήψη απόφασης για τον προσωρινό αποκλεισμό σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής από τις συνεδριάσεις της Βουλής.

«Αυτή η φωνή του μίσους. Αυτή η ύβρις. Αυτός ο εξευτελισμός. Αυτή η απόλυτα συνειδητή υπονόμευση της χώρας πρέπει να σταματήσει και πρέπει να γίνει από εδώ μέσα. Βίαιες εκφορές του λόγου κι αναφορών για προδότες και κρεμάλες δείχνουν αυτή τη στρατηγική της έντασης. Αυτή για να αποδυναμωθεί δεν πρέπει απλά να περιθωριοποιηθεί και να αποκλειστεί αλλά να καταγγελθεί με όλους τους τόνους και τη δύναμη από όλο το πολιτικό σύστημα του δημοκρατικού συνταγματικού τόξου. Δεν θα το ανεχτούμε!», υπογράμμισε ο Νίκος Βούτσης.

Ο ίδιος μάλιστα αποκάλυψε ότι λίγες ώρες νωρίτερα είχε καταγραφεί ένα ακόμα απαράδεκτο επεισόδιο με πρωταγωνίστρια τη σύζυγο επίλεκτου στελέχους της Χρυσής Αυγής, η οποία παίρνοντας τα παιδιά της από τον βρεφονηπιακό σταθμό της Βουλής εξύβρισε χυδαία τον μουσουλμάνο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, επενέβη η φρουρά, η ίδια ζήτησε συγγνώμη και το περιστατικό δεν πήρε έκταση.

Πάντως πέραν της ομόθυμης καταδίκης των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, τόνισαν την ανάγκη λήψης μέτρων για την προάσπιση της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι η Δημοκρατία είναι πιο ισχυρή από τους αρνητές της.

«Η περίπτωση της Χρυσής Αυγής και των εσκεμμένων προκλήσεων των βουλευτών της εντός του κοινοβουλίου δεν υπάγεται πια μόνον σε πολιτικό σχολιασμό. Είναι άμεση και επιτακτική η απονομή της Δικαιοσύνης στο ναζιστικό και εγκληματικό αυτό μόρφωμα», ανακοίνωσε η Νέα Δημοκρατία.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά - skai.gr