«Κίτρινη» κόντρα ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ στη Βουλή για τα ταξί

Στα «χαρακώματα» με μήλον της Έριδος τις ρυθμίσεις για τα ταξί και τις πλατφόρμες διαμεσολάβησης βρέθηκαν στη Βουλή κυβέρνηση και ΝΔ, ανταλλάσσοντας κατηγορίες περί «παραλογισμού» και «εξυπηρέτησης συμφερόντων».

Το γάντι πέταξε πρώτη η κυβέρνηση με 23 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέτουν αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων που αφορούν στην UBER & Beat, με προφανή στόχο να «στριμώξουν» πολιτικά την αξιωματική αντιπολίτευση που είχε ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσει τις εν λόγω ρυθμίσεις, κάτι που κατά τους ίδιους καταδεικνύει ότι η ΝΔ είναι κατά των παραδοσιακών ταξί.

Λίγη ώρα αργότερα συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, σχολίαζε σκωπτικά ότι: «Ζούμε τον παραλογισμό της επικοινωνιακής πολιτικής της ΝΔ και της ΔΗΣΥ. Ενώ φτιάξανε ένα πλαίσιο με γκρίζες ζώνες για να υπάρχει η Uber και η Beat με όλη την παραβατική τους συμπεριφορά, για να μην ελέγχονται, ξαφνικά έχουν γίνει Uberομάχοι».

«Εσείς φτάσατε από το Κίνημα “Δεν πληρώνω” στο Κίνημα “Υπέρ της ακρίβειας”», αντέτεινε σκωπτικά ο Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα της Βουλής στον Υπουργό Μεταφορών, υποστηρίζοντας ότι με τις ρυθμίσεις για την Beat επί της ουσίας καταργούν τη δυνατότητα πληρωμής από τους πολίτες χαμηλότερης τιμής.

Επιστρατεύοντας μάλιστα την ειρωνεία και απευθυνόμενος στους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, είπε: «Να δω πόσα βατράχια ακόμα θα καταπιείτε για να πείσετε ότι είστε συμπαγείς», ενώ χαρακτήρισε το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία «κίνηση αυτοεξευτελισμού».

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, ξεκαθάρισε επίσης ότι η ΝΔ θεωρεί εντελώς διαφορετική περίπτωση εκείνη της UBER, για την οποία όπως είπε πρέπει να εφαρμοστούν όσα αποφάσισε το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων καθώς κρίνεται ότι κινείται σε «γκρίζα ζώνη», ενώ απέκρουσε τις κυβερνητικές αιτιάσεις περί έχθρας της ΝΔ απέναντι στους Ταξιτζήδες, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως αυτή με πρόσφατο νόμο της μείωσε κατά 3 ώρες επιπλέον το χρόνο των 6 ωρών ελάχιστης μίσθωσης που η ΝΔ είχε ψηφίσει για την προστασία των ταξί.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείο Μεταφορών αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια σήμερα Πέμπτη το βράδυ.

Πηγή: Nαντίν Χαρδαλιά