Τσίπρας: Η ΕΕ πρέπει να μιλά με ευθύτητα στην Τουρκία

Η Ευρώπη πρέπει να μιλά με ευθύτητα στην Τουρκία και να τις υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις της, ειδικά την ανάγκη για σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, δήλωσε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

με δεδομένες τις γεωπολιτικές εξελίξεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι ένας ισχυρός παράγοντας στην περιοχή, κάτι που συνεπάγεται την παροχή στήριξης σε οποιουδήποτε κράτος-μέλος απέναντι σε παραβιάσεις τρίτων χωρών.

Επισήμανε πάντως ότι η Ένωση πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα διπλωματικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της και να διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα.

Αναφερόμενος στην επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα εναντίον του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σκρίπαλ, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει η ΕΕ πρέπει να εκφράσει την αλληλεγγύη της προς το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά ταυτόχρονα να επιδείξει υπευθυνότητα.

Λίγη ώρα πριν την έναρξη της Συνόδου ο πρωθυπουργός είχε συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Οι προκλήσεις της Άγκυρας στη Μεσόγειο και η υπόθεση Σκρίπαλ αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη Σύνοδο. Οι 28 εταίροι θα κληθούν να αποφασίσουν εάν πρέπει να γίνει κανονικά, τη Δευτέρα, η σύνοδος ΕΕ - Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Ο κ. Τσίπρας έθεσε νωρίτερα το ζήτημα των δύο στρατιωτικών και στη σύνοδο των ευρωπαίων σοσιαλιστών, ζητώντας τη στήριξή τους.

Όσον αφορά την υπόθεση Σκρίπαλ, είπε πως χρειάζεται αποφασιστική καταδίκη του γεγονότος, χωρίς όμως να φτάνουμε σε ακραία ένταση με τη Ρωσία.

Η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα ήλθε λίγη ώρα αφότου, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, σε έλεγχο που έγινε στα κινητά των δύο ελλήνων στρατιωτικών βρέθηκαν στρατιωτικά σχεδιαγράμματα.

Το κρατικό πρακτορείο δεν αναφέρει αν τα σχεδιαγράμματα αφορούν τουρκικές ή ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, προσθέτοντας πως οι έρευνες θα συνεχιστούν στα ψηφιακά δεδομένα.
Πηγή: skai.gr