ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Τζανακόπουλος: Καμία υποχωρητικότητα απέναντι στην Τουρκία

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε το βράδυ της Τετάρτης πως η κυβέρνηση έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν γρηγορότερη επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

 
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε το βράδυ της Τετάρτης πως η κυβέρνηση έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν γρηγορότερη επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Μιλώντας στον blue sky, άσκησε δριμεία κριτική στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση τους στα εθνικά θέματα. 

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι από την αρχή η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι εργάζεται για να κλείσει το ζήτημα το συντομότερο δυνατό γιατί είναι ένα μεθοριακό περιστατικό που δεν χρειάζεται να εξελιχθεί σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο. Τόνισε ότι χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί, συνέστησε ψυχραιμία και αναμονή σε σχέση με το κατηγορητήριο του Τούρκου εισαγγελέα, σχολιάζοντας πως δεν θέλει να πιστεύει ότι θα υπάρξει επέκτασή του, ώστε να μην έχουμε και περαιτέρω αχρείαστη ένταση με την Τουρκία. Σημείωσε ότι το ζήτημα θα τεθεί από τον πρωθυπουργό στην Σύνοδο Κορυφής και πως τέτοια περιστατικά με αντίστοιχη συμπεριφορά της Τουρκίας αντιμετωπίζουν μια σειρά από χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία.

Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, το ΥΠΕΘΑ και το ΥΠΕΞ έχουν κάνει τις διπλωματικές ενέργειες που όφειλαν και πως αν και εφόσον η κυβέρνηση δει και κρίνει ότι από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει βούληση γρήγορης διευθέτησης του προβλήματος, είναι προφανές ότι θα υπάρξουν και πολύ πιο γενναίες πρωτοβουλίες και σε πολύ υψηλότερο επίπεδο, στο επίπεδο των διεθνών οργανισμών στις οποίες μετέχει η Ελλάδα.   

Σημείωσε ότι η κατάσταση στην Τουρκία είναι δυναμική, την παρακολουθούμε, προβληματιζόμαστε και πως θεωρεί ότι δεν έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια για μια διπλωματική εξομάλυνση των σχέσεων και των δικών μας και των διεθνών οργανισμών, και της ΕΕ και των ΗΠΑ, με την Τουρκία κι αυτό θα επιδιωχθεί να γίνει. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκρουσε αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί υποχωρητικότητας απέναντι στην Τουρκία. "Δεν υπάρχει καμία υποχωρητικότητα", τόνισε καταλογίζοντας στη ΝΔ επικίνδυνες "φτηνές κινήσεις αντιπερισπασμού με όρους εθνικού παροξυσμού", "την ίδια ώρα που δεν έχουν να προτείνουν κάτι και ψαρεύουν στα θολά νερά εθνικιστικών ιδεών". Είναι τα στελέχη του κ. Μητσοτάκη που δέχονται γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο", είπε παραπέμποντας σε δηλώσεις των κ.κ. Κυρανάκη, Κεδίκογλου. 

Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν είναι δυνατόν να ανάγει τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην ελληνική πολιτική ηγεσία, ότι  και πως αυτό είναι "ανεύθυνο και παραπλανητικό και εισάγει στη δημόσια συζήτηση μια υπερεθνικιστική ανάλυση που δεν ευνοεί την ελληνική εξωτερική πολιτική". 

Υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για κατάσταση που μπορεί να αναχθεί σε οποιαδήποτε εξέλιξη του ελληνικού πολιτικού σκηνικού, καθώς αφορά μια γενικότερη τάση της Τουρκίας, μια κατάσταση αναμόρφωσης των διεθνών συσχετισμών. 

Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ο ίδιος είναι που έχει αποκλείσει κάθε πιθανότητα διαλόγου και πως από την κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία διάθεση για καμία άσκηση πολιτικής που να αποκλείει δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης από την προσπάθεια εθνικής συνεννόησης. 

Για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, είπε μεταξύ άλλων ότι αυτό που αποτυπώνεται στο συγκεκριμένο κείμενο είναι μια συμφωνία που βασίζεται στη γενική θέση της ελληνικής κυβέρνησης: σύνθετη ονομασία που ισχύει έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις. Σημείωσε ότι "το έναντι όλων" σημαίνει ότι χρειάζεται οπωσδήποτε συνταγματική αναθεώρηση. Μια λύση πρέπει να κινείται σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε. Εκτίμησε πως εφόσον έρθει η συμφωνία για την οποία δουλεύει η κυβέρνηση, όλα τα πολιτικά κόμματα θα αναλάβουν τις ιστορικές πολιτικές ευθύνες τους. 

Αναφορικά με τη "μαύρη τρύπα" 230 εκατ. στον ισολογισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ, τόνισε ότι η κατάθεση του κ. Πολάκη ήταν συντριπτική για τον κ. Γεωργιάδη. Σημείωσε ότι αυτό το θέμα αφορά τις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου και τις κυβερνήσεις που πέρασαν κατά την περίοδο που δημιουργήθηκε αυτή η μαύρη τρύπα. Τόνισε ότι "εφόσον ο κ. Γεωργιάδης ήταν υπουργός κατά την περίοδο που δημιουργήθηκε η μαύρη τρύπα 230 εκατ. ή τμήμα της, τότε οφείλει να ελεγχθεί". "Εν πάση περιπτώσει να δώσει απαντήσεις, πού πήγαν αυτά τα λεφτά;". 

Όσον αφορά στο επιχείρημα της αξιωματικής και της ελάσσονος αντιπολίτευσης σχετικά με τους μάρτυρες για την υπόθεση Novartis, ο κ. Τζανακόπουλος είπε μεταξύ άλλων ότι στην Προανακριτική Επιτροπή κανείς δεν απολογείται, καταθέτουν και ότι δεν έχει κάποιος την ιδιότητα του κατηγορούμενου. Είπε ότι έρχονται οι δέκα να καταθέσουν, όπως ορίζει ο κανονισμός της Βουλής, στη συνέχεια η Επιτροπή κρίνει αν και κατά πόσον έχει την αρμοδιότητα να συνεχίσει και να προχωρήσει σε άλλες προανακριτικές διαδικαστικές ενέργειες και εφόσον κρίνει ότι δεν έχει την αρμοδιότητα, η αρμοδιότητα ανήκει στην τακτική δικαιοσύνη.  


 
Βίτσας: Περίεργη πολιτική ομάδα ο Ρουβίκωνας. Δεν είναι ακτιβιστές
«Περίεργη πολιτική ομάδα, η οποία παρουσιάζει μία αφήγηση, αλλά οι πράξεις της δεν συντείνουν προς την ομαλή...
23.07.2018, 08:58
ΥΠΕΞ: Πρωτοφανείς επιθέσεις στην ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική
Την απερίφραστη καταδίκη τους για τη σημερινή επίθεση μελών της αναρχικής συλλογικότητας «Ρουβίκωνας» στο...
22.07.2018, 22:18
Ένα αναπτυξιακό σοκ στην αγορά ο στόχος μίας κυβέρνησης της ΝΔ
Στόχος της Νέας Δημοκρατίας όταν γίνει κυβέρνηση είναι να προκαλέσει ένα αναπτυξιακό σοκ στην αγορά...
22.07.2018, 14:58
Κουμουτσάκος στον ΣΚΑΪ: Η Τουρκία υιοθετεί τη διπλωματία της ομηρίας
Η Τουρκία υιοθετεί τη διπλωματία της ομηρίας, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος...
22.07.2018, 10:59
Κοτζιάς: Η εποχή που θεωρούνταν διπλωματία το να κάνεις την κότα πέρασε
«Η χώρα μας είναι αποφασισμένη να στείλει ένα μήνυμα προς Ανατολάς και Δύση, προς όλους τους φίλους μας και...
22.07.2018, 09:28
Εκλογές Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο του 2018 «βλέπει» ο Χατζηδάκης
«Το κυρίαρχο σενάριο είναι να γίνουν οι εκλογές Σεπτέμβριο – Οκτώβριο του ΄18», λέει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ...
21.07.2018, 13:42
Κοτζιάς για Πρέσπες: Προσκυνημένοι όσοι το παίζουν υπερπατριώτες
Να διαβάσουν και να μελετήσουν καλύτερα τη συμφωνία των Πρεσπών συστήνει σε όσους έχουν διαφωνίες ο υπουργός...
21.07.2018, 10:58
Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση εμπλέκει τον λαό σε κυνήγι μαγισσών και πρακτόρων
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επιλέγοντας να παίξει τον ρόλο του σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών στην...
21.07.2018, 09:47
Κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο η ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος της Παπακώστα
Και το όνομα αυτού "Νέα Ελληνική Ορμή"
20.07.2018, 19:56
Μαξίμου: Επώδυνος συμβιβασμός του Μητσοτάκη με την πραγματικότητα
«Καλωσορίζουμε τον επώδυνο συμβιβασμό του κ. Μητσοτάκη με την πραγματικότητα»
20.07.2018, 15:34

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.