Προανακριτική Novartis χωρίς αντιπολίτευση: Πρόσκληση στον Αντώνη Σαμαρά

Στη διαδοχική κλήση των πολιτικών προσώπων που αναφέρονται στη δικογραφία της Novartis, αποφάσισε να προχωρήσει το προεδρείο και η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μετά την αποχώρηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, με τον Θοδωρή Δρίτσα μάλιστα να ανακοινώνει ότι η ακρόαση έχει οριστεί να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ίδιο, η Επιτροπή θα καλέσει τα πολιτικά πρόσωπα Τρίτη και Πέμπτη πρωί και απόγευμα, καθώς και Παρασκευή πρωί με πρώτο πρόσωπο τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς όπως είπε αποφασίστηκε να κληθούν κατά τη σειρά που ανακοινώθηκαν και στην Ολομέλεια.
Η σειρά κλήτευσης του πρώτου κύκλοι ακροάσεων μετά τον πρώην πρωθυπουργό, είναι η εξής:

- Παναγιώτης Πικραμμένος
- Δημήτρης Αβραμόπουλος
- Ανδρέας Λοβέρδος και 
- Ανδρέας Λυκουρέτζος.

Τα υπόλοιπα αναφερόμενα πρόσωπα θα κληθούν στη συνέχεια. Σημειώνεται πάντως ότι τα πολιτικά πρόσωπα έχουν το δικαίωμα να αποστείλουν γραπτό υπόμνημα στην Επιτροπή έναντι της αυτοπρόσωπης παρουσίας τους, και η επιλογή τους αναμένεται με ενδιαφέρον. Υπενθυμίζεται, δε, ότι η Προανακριτική τους καλεί προκειμένου να τοποθετηθούν επί της αρμοδιότητας ή μη της Επιτροπής όπως είχε γίνει και με τον τέως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, κατόπιν αποδοχής του αιτήματός του. 

Κοινό μέτωπο Βενιζέλου, Λοβέρδου, Κουτρουμάνη

Με μία κοινή δήλωση, η οποία κατακεραυνώνει τη δικομματική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τους χειρισμούς της στην Προανακριτική Επιτροπή και την πρότασή της να κληθούν τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία και «βλέπουμε» για τους μάρτυρες, που οδήγησε στην ομαδική αποχώρηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αντέδρασαν Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Κουτρουμάνης.
 
Οι ίδιοι επιμένουν στη θεωρία της «σκευωρίας», κατηγορώντας μάλιστα την συγκυβέρνηση ότι αυτή δεν στρέφεται μόνο εναντίον τους αλλά και κατά των δημοκρατικών θεσμών και της Δικαιοσύνης, καταλογίζοντάς της «φόβο» απέναντι στις αποκαλύψεις των μαρτύρων.
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης:
 
«Οι δήθεν κατήγοροι έχουν ήδη μετατραπεί σε κατηγορούμενους για μια πρόχειρη και φτηνή σκευωρία όχι μόνο σε βάρος προσώπων αλλά σε βάρος των δημοκρατικών θεσμών και της ίδιας της δικαιοσύνης.
 
»Ο ισχυρισμός ότι τα ζητήματα θα εξετασθούν δήθεν από τη δικαιοσύνη, είναι προσβλητικός για τη δικαιοσύνη που διαβίβασε στη Βουλή τα ζητήματα για τα οποία αποκλειστικά αρμόδια είναι η Βουλή.
 
»Η πεισματική άρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να εξεταστούν μάρτυρες, να συγκεντρωθούν έγγραφα και να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση δείχνει το φόβο τους απέναντι στην αποκάλυψη της σκευωρίας που είναι πλέον προφανής και ομολογημένη».

Μετωπική κυβέρνησης - ΝΔ 

«Η ΝΔ υπό το βάρος των καταιγιστικών αποκαλύψεων στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση Novartis το βάζει στα πόδια από την Επιτροπή Προκαταρκτικής εξέτασης αφού κατανοεί ότι η υπερασπιστική της γραμμή καταρρέει και ο κλοιός σφίγγει για όσους θέλει να προστατεύσει από τις συνέπειες του νόμου» σχολίασε νωρίτερα το γραφείο του πρωθυπουργού.

«Από το Μαξίμου και τον λαλίστατο κυβερνητικό εκπρόσωπο παραδόξως διέφυγε ότι από την Προανακριτική δεν αποχώρησαν μόνον η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, στελέχη των οποίων υποτίθεται ότι διώκονται, αλλά όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα της αντιπολίτευσης» ανέφεραν πηγές της ΝΔ απαντώντας στο Μέγαρο Μαξίμου.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά
TAGS: Novartis