Κλείσιμο

Διαβεβαιώσεις Σταθάκη - Παναγιωτάκη για την ευρωστία της ΔΕΗ

Ρητές διαβεβαιώσεις για την οικονομική ευρωστία και την εύρυθμη λειτουργία της ΔΕΗ παρείχαν από τη Βουλή τόσο ο Γιώργος Σταθάκης όσο και ο πρόεδρος της εταιρίας, Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, ο οποίος μάλιστα υποστήριξε ότι η ΔΕΗ αναμένεται να εγγράψει το 2018 αξιόλογα κέρδη μετά την επίλυση του μεγαλύτερους μέρους των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετώπιζε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που επεσήμανε ότι η κυβέρνηση ενίσχυσε τη ΔΕΗ με πρόσθετη ρευστότητα που ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ.

Αμφότεροι απέκρουσαν ουσιαστικά τις αιτιάσεις του βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Σκρέκα, ο οποίος εξέφρασε ανησυχίες για οικονομική κατάρρευση της ΔΕΗ και κατά συνέπεια κίνδυνο έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος εκ μέρους της την επόμενη διετία αλλά και συνεχών black out.

«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος black out. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην Ε.Ε. και κάνουμε τις ανάλογες προσαρμογές. Επίσης, η ΔΕΗ δεν βρίσκεται σε επισφαλή θέση οικονομικά», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ.

Και ο Γιώργος Σταθάκης όμως σχολίασε ειρωνικά: «καλώ τη ΝΔ να αναιρέσει τις κακές προβλέψεις της ότι δεν θα έχει ρεύμα η Ελλάδα, μετά τα τρόφιμα που θα έφευγαν από τα super market. Το ρεύμα θα είναι πιο φτηνό σταδιακά και όλα τα νοικοκυριά θα έχουν πρόσβαση σε αυτό».

Αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΔΕΗ, ο κ. Παναγιωτάκης υποστήριξε ότι αυτά μειώθηκαν κατά 150 εκατομμύρια ευρώ από το Δεκέμβριο έως τα τέλη Φεβρουαρίου, αποκαλύπτοντας ωστόσο ότι εκτινάχθηκαν στα 200 εκατομμύρια ευρώ τα χρέη των λεγόμενων «τελικών χρηστών», μέσω του νέου κόλπου αλλαγής προμηθευτή με ταυτόχρονη αλλαγή προμηθευτή, ώστε να αποφύγουν την υποχρέωση του νόμου για προηγούμενη εξόφληση των οφειλών τους στον πάροχο που είχαν.

«Είμαστε πολυμήχανοι, γιατί κάποιοι αλλάζουν ΑΦΜ και έτσι δεν μεταφέρεται το χρέος τους στον νέο προμηθευτή και γίνεται πιο δύσκολη η αναζήτηση των οφειλών. Υπάρχουν μερικά ακραία παραδείγματα, που έχουν χτυπήσει το καμπανάκι σε όλους. Απασχολεί και εμάς και τη ΡΑΕ και πιστεύω σύντομα αθ έχουμε ρυθμίσεις κι από τη ΡΑΕ που θα μας βοηθήσουν να εισπράξουμε το μεγαλύτερο μέρος αυτών οφειλών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΔΕΗ.

Παράλληλα, ο κος Παναγιωτάκης απηύθυνε έκκληση προς τους πελάτες της ΔΕΗ να ενταχθούν στο νέο σύστημα ηλεκτρονικών μηνιαίων λογαριασμών, προκειμένου να διευκολυνθεί η παροχή υπηρεσιών προς τους ίδιους, ανακοινώνοντας και το σχέδιο της εταιρίας για δημιουργία περισσότερων υποκαταστημάτων σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από την πλευρά του, προανήγγειλε την κατάθεση του νομοσχεδίου για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Μελίτη. Όπως δήλωσε, αυτό θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες και θα προβλέπει τις διαδικασίες διασφάλισης του βέλτιστου τιμήματος αλλά και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Τέλος, ο Γιώργος Σταθάκης, υποσχέθηκε σταδιακή μείωση των λογαριασμών της ΔΕΗ έως το 2023 μέσω της μείωσης κατά 90% των χρεώσεων για τα ΥΚΩ με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των νησιών, αρχής γενομένης από αυτή των Κυκλάδων που ξεκινάει την προσεχή εβδομάδα κι αναμένεται να αποφέρει 80 εκατομμύρια ευρώ και κατόπιν αυτή της Πελοποννήσου που σύμφωνα με τον ίδιο θα είναι έτοιμη σε ένα χρόνο.

Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά