Mητσοτάκης στο Bloomberg: Η κυβέρνηση κτίζει μια νέα γενιά ολιγαρχών

«Η κυβέρνηση κτίζει μια νέα γενιά ολιγαρχών που είναι χειρότερη από την προηγούμενη και τους ενθαρρύνει να αγοράσουν Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης» επισήμανε την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

«Ανταλλάσσουν χάρες μόνο και μόνο για να παραμείνουν στην εξουσία… Αυτό είναι απαράδεκτο» τόνισε στο αμερικανικό πρακτορείο ο πρόεδρος της ΝΔ από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ανάγκη να υπάρξει ένα σαφές αναπτυξιακό σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση, με ένα διαφορετικό μίγμα πολιτικής που θα περιλαμβάνει μείωση των φόρων και των δημοσίων δαπανών.

«Αυτό έχει να κάνει με την ανάπτυξη, τις δουλειές και τις επενδύσεις. Πώς κάνεις την Ελλάδα έναν ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις. Χρειάζεσαι μια κυβέρνηση η οποία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, ξεκάθαρα δεν έχουμε μία τέτοια τώρα, χρειάζεσαι ένα σταθερό και προβλέψιμο φορολογικό πλαίσιο, πρέπει να κάνεις το επενδυτικό περιβάλλον πιο ελκυστικό στους επενδυτές» παρατήρησε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ διευκρίνισε πως θα περικόψει τους φόρους στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20%, και το φόρο ιδιοκτησίας κατά 30% μέσα στα πρώτα δύο χρόνια. Παράλληλα θα υπάρξει απλοποίηση του φορολογικού νομοθετικού πλαισίου.

«Πιστεύω ότι είμαστε στην Ελλάδα σε ένα στάδιο όπου αν μειώσουμε τους φόρους θα ενισχύσουμε τα έσοδα από τη φορολογία που είναι πολύ χαμηλά. Υπάρχει δυστυχώς μεγάλη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα και όσο ο κ. Τσίπρας ανέβασε τη φορολογία έστρεψε την οικονομική δραστηριότητα στην μαύρη οικονομία» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως «όσον φορά το πρωτογενές πλεόνασμα, δυστυχώς ο κ. Τσίπρας συμφώνησε σε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3% για τα επόμενα 5 χρόνια.

«Πιστεύω ότι αυτά είναι πολύ υψηλά, μπορούμε να τα επαναδιαπραγματευθούμε, μόνο αν επαναφέρουμε την αξιοπιστία της χώρας. Έτσι αρχικά θα εστιάσω σε ένα επιθετικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θα "αγοράσει" την απαραίτητη αξιοπιστία που θέλει η Ελλάδα και μετά θα έχω αυτή τη συζήτηση με τους πιστωτές για να μειώσουμε λίγο το πρωτογενές πλεόνασμα. Όλοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα χρειάζεται αυτή την ανάσα. Η Ελλάδα μπορεί να είναι η σημερινή αναπτυξιακή έκπληξη της ευρωζώνης» δήλωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχει νομοθετήσει δημοσιονομικά μέτρα για το 2019 και το 2020 που πηγαίνουν πέρα από το σημερινό πρόγραμμα. Αυτό είναι ένας αχρείαστος πόνος που επιβάλλεται στην ελληνική οικονομία, 5 δισεκ. ευρώ πρόσθετης λιτότητας, ένα μέρος της τιμής που πρέπει να πληρώσουμε εκλέγοντας τον κ. Τσίπρα στην κυβέρνηση» είπε θέτοντας ως βασική του προτεραιότητα την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε επίσης την εκτίμηση πως οι εκλογές μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή τονίζοντας πως είναι βέβαιος για τη νίκη της ΝΔ. «Περιμένω εκλογές ανά πάσα στιγμή. Θα κερδίσουμε όποτε γίνουν».

Αυτό που με απασχολεί, συνέχισε, είναι να παρουσιάσω ένα σαφές και σοβαρό σχέδιο για τη χώρα. «Με τη λήξη του προγράμματος θα πρέπει να βγούμε στις αγορές και θα πρέπει να μπορούμε να παρουσιάσουμε μια πειστική ιστορία. Εμείς μπορούμε να το κάνουμε, ο κ. Τσίπρας όχι. Υπάρχει η πιθανότητα οι εκλογές να γίνουν το δεύτερο εξάμηνο του 2018, ο λόγος θα είναι πως ο κ. Τσίπρας δεν θα θέλει να χρεωθεί το πολιτικό κόστος για τη μείωση των συντάξεων» είπε χαρακτηριστικά.


Πηγή: skai.gr