Νέο Μνημόνιο η προληπτική γραμμή στήριξης κατά τον Δραγασάκη

Την κατηγορηματική αντίθεση της κυβέρνησης με την προληπτική γραμμή στήριξης που προτείνει ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, μετά τον Αύγουστο του 2018, εξέφρασε από τη Βουλή ο Γιάννης Δραγασάκης, παρομοιάζοντας τη με ένα νέο σύμφωνο που θα έχει τη μορφή Μνημονίου και θα πρέπει να ψηφιστεί από ορισμένα τουλάχιστον Ευρωπαϊκά κοινοβούλια, ξεκαθαρίζοντας ότι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης είναι ο δεύτερος δρόμος που βασίζεται στη δημιουργία δικών μας αποθεμάτων μέσω της εξόδου στις αγορές, που θα λειτουργούν σαν «κλειστός κουμπαράς» για την κάλυψη μελλοντικών αναγκών και αντιμετώπισης τυχόν αναταράξεων.

Ο ίδιος μάλιστα αποκάλυψε ότι σε αυτό τον «κουμπαρά» έχουν ήδη συγκεντρωθεί 4,5 δισεκ. ευρώ, σχολιάζοντας ότι η προληπτική γραμμή θα σηματοδοτούσε ότι «δεν μπορούμε να σταθούμε στα δικά μας πόδια και να σχεδιάσουμε το μέλλον μας».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υποστήριξε με θέρμη ότι η χώρα μας βρίσκεται στην τελική φάση εξόδου από τα Μνημόνια, επισημαίνοντας, ωστόσο ότι αυτή απαιτεί υπομονή, καθώς όπως είπε: «η έξοδος από μία κατάσταση χρεοκοπίας δεν είναι όπως το πάτημα ενός κουμπιού. Είναι μία από τις προϋποθέσεις και ένα βήμα προς την έξοδο από τα Μνημόνια».

Παραδέχτηκε, πάντως ότι η έξοδος από τα Μνημόνια δεν ταυτίζεται και με το τέλος των υποχρεώσεων της χώρας και της τήρησης από μέρους της συγκεκριμένων κανόνων, αποφεύγοντας ωστόσο να κάνει χρήση του όρου «εποπτεία», για να τονίσει εμφατικά ότι πάντως «βρισκόμαστε σε μία θετική πορεία».

«Έχουμε σχέδιο που έχει και θετική κατεύθυνση και πρόνοιες για την αντιμετώπιση τυχόν κινδύνων. Το λέω γιατί διάφορες δυνάμεις έλεγαν ότι δεν θα κλείσουν κι οι προηγούμενες αξιολογήσεις και τώρα πάλι φέρνουν τον κατακλυσμό για την πορεία μας», κατέληξε ο Γιάννης Δραγασάκης.

Νωρίτερα, ο ίδιος είχε υπογραμμίσει, απευθυνόμενος προφανώς προς πάσα κατεύθυνση, την ανάγκη ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς για την τέταρτη αξιολόγηση «πολύ πριν χτυπήσει το κουδούνι της λήξης», θέτοντας το στόχο αυτό ως την απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Αίσθηση, προκάλεσε και η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ότι οι τράπεζες μελετούν πιο εντατικά πλέον τρόπους διαχωρισμού των στρατηγικών κακοπληρωτών και των πραγματικά αδύναμων οικονομικά νοικοκυριών για την αποπληρωμή των κόκκινων δανείων.

Απευθύνοντας μάλιστα μήνυμα προς τις τράπεζες για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, τους συνέστησε με νόημα να αναλάβουν ενεργητικές προδραστικές πολιτικές έναντι μιας λανθασμένης νοοτροπίας που συνοψίζεται στο κάθομαι πάνω στα δάνεια και περιμένω να έρθουν οι δανειολήπτες να τα πληρώσουν».
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά